Race IBPS Clerk 2015- Practice English Questions (Fill in the Blanks) with Explanation Set-12

    Race IBPS Clerk 2015- Practice English Questions (Fill in the Blanks)


    Race IBPS Clerk 2015- Practice English Questions (Fill in the Blanks) with Explanation Set-12:
    Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Directions(1-10): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each five pairs of words have been denoted by numbers (a), (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentences in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.
    1).With the battle lines drawn for the polls due later this year, the political party………….its “Sandesh Yatra” past this week with the…………..to publicise the State Government’s developmental work.
    a)   Negated, objective
    b)   Launched, resolve
    c)   Begins, solve
    d)   Sustained, hoped
    e)   Restructured, support
    2).The city…………..World Autism Awareness Day, with a number of activities to……….awareness about the development disability.
    a)   Celebrated, developed
    b)   Addressed, enhance
    c)   Marked, raise  
    d)   Behold, create
    e)   Declared, grow 
    3).According to the irrigation department, farmers are being………. to adopt sprinklers in their routine irrigation practices with the identification of the crop varieties that can………from this irrigation technique.
    a)   Abated, gain  
    b)   Assured, develop
    c)   Encouraged, benefit
    d)   Deterred, yield
    e)   Subsidized, produce
    4).A panel of officials and company representatives will be set up in a week to…….…..the……….…of the fuel price rise and suggest a compensatory tarrif package over and above the existing tarrif.
    a)   Assess, impact  
    b)   Reckon, reason
    c)   Apprise, resulting
    d)   Estimate, cause
    e)   Compare, flak
    5).It is necessary to ensure that the financial savings in the system are………..to support investment in the economy instead of being…………. by government deficits.
    a)   Present, used 
    b)   Feasible, taken
    c)   Accessible, utilize
    d)   Available, absorbed
    e)   Conducive, ineffective
    6).Every………tradition has used the human voice as a vehicle to……….a personal or community vow.
    a)   Single, approach
    b)   Unique, wish
    c)   Sacred, express
    d)   Simple, question
    e)   Wish, unique
    7).The…………of such music is not so much to…….…one’s basic faith and to strengthen it.
    a)   Affect, accept 
    b)   Effect, transcend
    c)   Result, divert
    d)   Concept, hide
    e)   Affected, divert
    8).The huge crowd that spiritual leaders attract from religions are …………to a new millennial trend of cross-cultural…………..
    a)   Defy, mechanism
    b)   Hints, religion
    c)   Point, ethics
    d)   Testify, spiritualism
    e)   Sharp, religious
    9).What is worrying the millennium……..at present is the …….of a suitable name for the present millennium.
    a)   Enthusiasts, absence
    b)   Aspirants, crisis
    c)   Lovers, formation  
    d)   Mongers, death
    e)   Aspirants, death
    10).The ultimate………..of the Indian drug industry depends on research and break through………….
    a)   Step, ideas
    b)   Technology, system
    c)   Survival, innovations
    d)   Goal, speed
    e)   Aim, ideology.
    Answers:                         
    1). b)2). c)3). c)4). a)5). d)6). c)7). b)8).d )9).a )10). c)
    Explanations for the above aptitude Questions:
    1).Launchedmeans started (here the Sandesh Yatra)resolve:to come to a definite or earnest decision about; determine
    Answer: b)
    2).Marked: beheld or regarded andraise means to increase in number or position
    Answer: c)
    3).encouraged: stimulated or inspired;benefit:gain
    Answer: c)
    4).assess: judge;impact: consequences or result
    Answer: a)
    5).available:achievable or ready for use;absorbed:completely utilized
    Answer: d)
    6).sacred, express.
    Answer: c)
    7).effect, transcend.
    Answer: b)
    8).testify, spiritualism.
    Answer: d)
    9).enthusiasts, absence.
    Answer: a)
    10).survival, innovations.
    Answer: c)

    More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:
    ·        Practice English Questions Set-1
    ·        Practice English Questions Set-2
    ·        Practice English Questions Set-3
    ·        Practice English Questions Set-4
    ·        Practice English Questions Set-5
    ·        Practice English Questions Set-6
    ·        Practice English Questions Set-7
    ·        Practice English Questions Set-8
    ·        Practice English Questions Set-9
    ·        Practice English Questions Set-10
    ·        Practice English Questions Set-11

    Online Mock Tests 2019: