Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Blood Relation) with Explanations Set-21

  Practice Reasoning Questions (Blood Relation)

Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Blood Relations) with Explanations Set-21:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions(1-5): Read the following statements carefully and answer the questions given below.
(i) ‘P✽Q’ means ‘P is the father of Q’
(ii) ‘P#Q’ means ‘P is the mother of Q’
(iii) ‘P△Q’ means ‘P is the brother of Q’
(iv) ‘P❒Q’ means ‘P is the sister of Q’
(v) ‘P✖Q’ means ‘P is the husband of Q’
(vi) ‘P✡Q’ means ‘P is the son of Q’
(Vii) ‘P●Q’ means ‘P is the daughter of Q’

1). Which of the following means A is the father-in-law of E?
a)   A✽B△C❒D✖E
b)   A#B△C❒D●E
c)   A✽B✽C△D✖E
d)   A#B#C❒D✖E
e)   None of these

2). If K✖T#F❒L△P, then P is K’s
a)   Son
b)   Daughter
c)   Either son or daughter
d)   Father
e)   None of these

3). In the following expression A is the husband of Z, then which of the given symbol will replace the question mark(?) ?
A✽G△P❒T?Z
a)   Only ✡
b)   Only ●
c)   Either ✡ or ●
d)   Either △ or ❒
e)   None of these

4). Look at the three expressions, I, II and III carefully. According to these expressions, how is A related to M?
I. A✽B△C❒D●E
II. E●F✽G△H✡I
III. I#J△K△L❒M
a)   Father-in-law
b)   Brother-in-law
c)   Father
d)   Uncle
e)   Can’t be determined

5). To answer the questions given above which of the following symbols is / are redundant?
a)   Only ✖ and △
b)   Only ✡ and ✖
c)   Only ✽ and #
d)   Only ✖
e)   None of these

Directions(6-10): These questions are based on the following information
(i) ‘PⒸQ’ means ‘Q is the brother of P’
(ii) ‘P#Q’ means ‘P is the daughter of Q’
(iii) ‘P=Q’ means ‘Q is the sister of P’
(iv) ‘P£Q’ means ‘P is the son of Q’
(v) ‘P✮Q’ means ‘P is the father of Q’
(vi) ‘P@Q’ means ‘P is the mother of Q’

6). Which of the following can be a correct conclusion drawn from the expression ‘Q£N@SⒸM=P’ ?
a)   S is the brother of P
b)   N has two sons and two daughters
c)   S is the sister of Q
d)   P is the sister of Q
e)   None of these

7). What does the expression ‘P@R=SⒸT£V mean ?
a)   V is the husband od P
b)   R is the son of V
c)   R is the daughter of V
d)   V is the wife of P
e)   None of these

8). Which of the following indicates that ‘C is the paternal uncle of D’ ?
a)   C£V#N@LⒸD
b)   C£V£L@NⒸD
c)   D£L£N@VⒸC
d)   D£N#V@LⒸC
e)   None of these

9). Which of the following indicates that ‘Q is the daughter of N’ ?
a)   Q✮P#C@N@V
b)   N✮P#C@Q@V
c)   M@N#R✮Q
d)   MⒸQ=V#N
e)   None of these

10). Which of the following can be the correct conclusion drawn from the expression ‘L=M#NⒸP✮Q’ ?
a)   Q is the grandson of M
b)   L is the uncle of N
c)   N is the uncle of Q
d)   Q is the niece of N

e)   None of these 
Answers:

1).a)  2).c)  3).c)   4).b)   5).d)   6).d)  7).a)  8).c)  9).b)  10).e)

Explanations:



Explanation for the Previous Reasoning Questions was updated– Click here to check it

More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews