Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Miscellaneous Quiz) with Explanations Set-8

    Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Miscellaneous Quiz) with Explanations Set-8
    Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Miscellaneous Quiz) with Explanations Set-8:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with explanation. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    1). How many pairs of letters are there in the world UNDERSUBSCRIBED which have number of letters between them in the word two less than the number of letters between them in English alphabet?
    a)   one
    b)   two
    c)   three
    d)   four
    e)   more than four

    2). If it is possible to make a meaningful word with the first, the third, the fifth ,the tenth and the twelfth letters of the word THEORETICALLY, using each letter only once, which letter will be the third letter of that meaningful world? If no such words can be formed mark ‘X’ as your answer and if two such words can be formed mark ‘XX’ as your answer. If three such words can be formed mark ’XXX’ as your answer and if more than three such words can be formed give ‘XXXX’ as your answer.
    a)   T
    b)   XX
    c)   XXX
    d)   XXXX
    e)   None of these

    3). In a certain code language RENOWED is written as DEENNORW. How is INFORMATION written in that code?
    a)   NONFIOIRAMT
    b)   AFIIMNNOORT
    c)   AFIMINNOORT
    d)   AIFINMNOROT
    e)   None of these

    4). Each letter of the word COMPETITION is replaced by a letter that is two letters after that in alphabet and each letter is assigned a numeric value which is equal to its position no. in alphabet. The sum of the numeric values of the letters of this new word is divisible by
    a)   3
    b)   5
    c)   2
    d)   7
    e)   None f these

    5). Q travels towards East. M travels towards North. S and T travel in opposite directions. T travels towards right of Q. which of the following is definitely true?
    a)   M and S travel in the opposite directions.
    b)   S travels towards west.
    c)   T travels towards north.
    d)   M and S travel in the same direction.
    e)   None of these.

    6). If Thursday was the day after the day before yesterday five days ago, what is the least number of days ago when Sunday was three days before the day after tomorrow?
    a)   Two
    b)   Three
    c)   Four
    d)   Five
    e)   None of these

    7). In a class of 180, where girls are twice the number of boys, Rupesh , a boy, ranked thirty-fourth from the top. If there are eighteen girls ahead of Rupesh, how many boys are after him in rank?
    a)   45
    b)   44
    c)   60
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these

    8). 3 2 5 1 7 2 8 5 9 3 5 5 4 1 6 5 3 8 5 4 3 5 1 3 2 5 6
    In the above sequence in some cases, the multiplication of the two digits which   immediately precede the digits which immediately follow that digit. How many such 5’s are there?
    a)   7
    b)   6
    c)   5
    d)   4
    e)   None of these

    9). If 2 is subtracted from the middle digit of the following numbers and then the positions of the digits are reversed. Which of the following will be the last digit of the middle number after they are arranged in descending order?
                          489  362 154 271 542
    a)   5
    b)   4
    c)   2
    d)   1
    e)   3

    10). If the first and fifth digit of the number 93152867 are interchanged, so are the second and the sixth digits, and so on , then what should be the second digit from the right?
    a)   1
    b)   6
    c)   3
    d)   8
    e)   None of these

    Answers:                         
    1). e)  2). c)  3). b)  4). d)  5). d)  6). a)      7). b) 8). d) 9). e) 10). a)

    Explanations For the Above Reasoning Questions:

    1).

    Answer: e)

    2). Here specified letters are: T, E, R, A and L. Words formed by these letters are :
    a)   LATER
    b)   ALTER
    c)   ALERT
     Answer: c)

    3). Letters of the word arrange themselves in alphabetical order for its coding.
    Answer: b)

    4). The new word will be: EQORGVKVKQP.
    Now replace them with their position values as in English alphabet and then add.
    5 +17 + 15 + 18 + 7 + 22 + 11 + 22 + 11 + 17 + 16 = 161 and 161 is divisible by ’7’
    Answer: d)

    5). We have been given that Q   travels towards East and M travels towards North.
    Now, T travels towards right of Q implies that T travels towards South. Hence, S travels towards North (because S and T travel in opposite directions).
    Therefore, it is definitely true that M and S travel in the same direction i.e, North.
    Answer: d)

    6). Day after the day before yesterday is yesterday. Now, five days ago, yesterday was Thursday. So, five days ago, it was Friday.
    :.Today is Wednesday.
    Now, three days before the day after tomorrow is yesterday.
    Now, it is on Monday that we say ‘Yesterday was Sunday’.
    Answer: a)

    7). Answer: b)

    8). 3 2 5 1 7 2 8 5 9 355 4 1 6 5 3 85 4 35 1 3 2 5 6
    Answer: d)

    9). As same no. is subtracted from them, it will not change their relative position, when they are arranged in descending order. So, only reversing them and arranging as directed, we get 984, 451, 263, 245, 172.
    Answer: e)

    10). After interchanging the number (93152867) becomes 28679315. Hence, the second digit from the right end is ‘1’.
    Answer: a)
    More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:
    Online Mock Tests 2019: