Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) With Explanations Set-33

    Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-33
    Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Mixed Quiz) Set-32:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
               Directions (1-3): Read the following information carefully and answer the questions that follow:
                ‘P-Q’ means ‘P is wife of Q’
                ‘P÷Q’ means ‘P is brother of Q’
                ‘P+Q’ means ‘P is daughter of Q’
                ‘P×Q’ means ‘P is son of Q’

    1).How is D related to H in the given expression?
                D+E-G×H                   
    a)   Daughter-in-law
    b)   Sister
    c)   Daughter
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these

    2).In which of the following expressions M is father of B?
    a)   B×M÷ K-I
    b)   I-K÷ M+B
    c)   B ÷M+I-K
    d)   B÷ I-M×K
    e)   None of these

    3).Which of the following symbols will come in place of question mark(?) to make the expression K is daughter-in-law of V true?
    N+K-L?W-V
    a)   
    b)   ÷
    c)   +
    d)   ×
    e)   Either ‘+’ or ‘×’

    Directions(Q.4-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
    A is 10m to the north of Z,who is to the northwest of Y.Z is 15m to the west of B.C is 10m to the east of Y,who is 10m to the south of B.

    4).In which direction is Y with respect to A?
    a)   South
    b)   Southwest
    c)   Southwest
    d)   West
    e)   None of these

    5).What is the total distance between point A and Y?
    a)   35m
    b)   25m
    c)   30m
    d)   20m
    e)   None of these

    6).How many such pairs of letters are there in the word SOUTHWEST each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabets?
    a)   One
    b)   Two
    c)   Three
    d)   Four
    e)   None of these

    7).In a row of students facing north,R is 10th to the left of P,who is twenty-first from the right end.M is seventeenth from the left end and fourth to the right of R.How many students are there in the row?
    a)   40
    b)   35
    c)   43
    d)   45
    e)   None of these

    8).Pointing to a man in a photograph, a woman said, ‘His mother’s only daughter is my mother’. How is the woman related to that man?
    a)   Nephew
    b)   Sister
    c)   Niece
    d)   Sister
    e)   None of these

    9).In a certain code language KINDLE is written as OJLFME.How is CENTRE written in that code language?
    a)   DEOUSF
    b)   OFDFSU
    c)   FDOUFS
    d)   DFOFSU
    e)   None of these

    10).Each of the given friends A, B, C, D and E has a different weight .C is heavier than D, who is not the lightest. A is lighter than only B and heavier than E.Who among the following is lighter than C?
    a)   Only D
    b)   Only A
    c)   Only E and D
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these
    Answers:                         

    1). e) 2). a) 3). d) 4). b) 5). b) 6). d) 7). c) 8). c) 9). b) 10). c)

    EXPLANATIONS:

    Questions (01-03):


    1).Answer: e)
    2).Answer: a)
    3).Answer: d)
    Questions (04-05):
    4).Hence Y is southeast of A.
    Answer:b)
    5).Total distance between A and Y is
       √(10+10)2+152   =√400+225 =√625
         =25 m
    Answer:b)
    6).
    Answer: d)
    7).R’s position from right end is (21+10 =) 31st
       R’s position from left end is (17-4=)13th
      Total number of students in the row is (31+13-1=)43
    Answer: c)
    8).Man’s mother’s only daughter is man’s sister and sister’s daughter is niece.
    Answer:c)
    9). 
    Answer: b)

    10).B>A>C>D>E
    Answer:c)


    Answer for the Previous Reasoning Question was updated: Click Here
    More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

    / 5. Reviews