Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Number Sequence) With Explanation Set-35

Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Number Sequence) With Explanation Set-35
Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Number Sequence) With Explanation Set-35:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

           Directions (Q.1-5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

K E 2 P T 4 W % G M 5 1 D # J A F 3 U 8 $ N V 6 Q 1 © B 9 ✡ Z

1). What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
 EPK    WG4   DJI  8NU    ?
a)   U $ N
b)   B ✡ ©
c)   Q © 6
d)   V Q $
e)   None of these

2). Which of the following is fourth to the right of twelfth from the right end of the above arrangement?
a)   %
b)   6
c)   8
d)   A
e)   None of these

3). How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three

4). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) W M 5
b) D A F
c)  I J A
d)  2 4 E
e)  6 © B

5). How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded and immediately followed by a consonant?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   None
e)   None of these

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

Z A $ D 8 Q # % J H 1 7 U @ E 6 2 © P O T I ✡

6). How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
a)   None
a)   One
b)   Three
c)   Two
d)   None of these

7). What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
ADZ  Q#8  JI%   ?
a)   U 6 E
b)   @ E 7
c)   U E 7
d)   2 P 6
e)   None of these

8). Which of the following is eight to the right of the eighteenth from the right end of the above arrangement?
a)   E
b)   5
c)   2
d)   @
e)   None of these

9). How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded and immediately followed by a vowel?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

10). If in the above arrangement the position of $ and q are interchanged and the position of J and 7 are interchanged, how many vowels will be there, each of which will be both immediately preceded and immediately followed by a consonant?
a)   None
b)   Two
c)   One
d)   Three
e)   None of these
EXPLANATIONS:
1).
Answer: (b)
2.Fourth to the right of twelfth from the right end =(12-4=) 8th from the righ end,ie 6.
Answer: (b)
3.4W%,6Q1
Answer: (c)
4.

Answer: (d)
5. W%G, D#J
Answer: (b)
6.7U@
Answer: (b)
7.
Answer: (c)
8.Eighth to the right of the eighteenth from the right =(18-8=)10thfrom the right, ie @
Answer: (d)
9.17U
Answer: (b)
10.After rearrangement
     Z A Q D 8 $ 5 # % 7 H I J U @ E 6 2 © P O T I
Thus, there are three vowels, ie ZAQ, HIJ, POT
Answer: (d)

  
Answers& Explanations for Previous Reasoning Question was updated : Click here

More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:
Online Mock Tests 2019: