Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement) Set-30

  Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement) Set-30:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Directions (1-5):Study the following information carefully and answer the given questions.
    A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. Each one of them has a different profession viz. doctor, engineer, architect, teacher, clerk, shop-keeper, businessman and banker.
     A sits third to right of teacher. D sits second to left of G. G is not an immediate neighbor of the teacher. Only one person sits between B who is the shopkeeper and teacher. The one who is an architect sits third to right of the shopkeeper. H sits between architect and engineer. E is not an immediate neighbor of H. Engineer sits third to the right of clerk. Only one person sits between businessman and F. E is neither a businessman nor a doctor.

1).Which of the following istrue with respect to the given seating arrangement?
a)   E is an architect
b)   E is an immediate neighbor of the engineer
c)   The clerk is an immediate neighbor of the banker
d)   Shopkeeper sits second to the right of the teacher
e)   The teacher sits between H and the engineer

2).What is the profession of H?
a)   Businessman
b)   Banker
c)   Architect
d)   Teacher
e)   Shopkeeper

3).What is the position of doctor with respect to the banker?
a)   Second to the right
b)   Third to the left
c)   Second to the left
d)   Fourth to the left
e)   Immediately to the left

4).Who sit/s exactly between the architect and the businessman?
a)   Banker and shopkeeper
b)   C and H
c)   Clerk
d)   Doctor
e)   C and teacher

5).Who amongst the following is a clerk?
a)   F
b)   D
c)   E
d)   C
e)   G

     Directions (6-10):Study the following information carefully and answer the given questions.
     Eight family members A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order.
·        F, the wife of D is sitting third to right of C.
·        A is the son of H. A is sitting second to left of D. D is not an immediate neighbor of either F or C. No male is an immediate neighbor of D.
·        G sits second to left of D’s son. Only two persons sit between H and A’s brother. Neither C nor D is the brother of A.
·        D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbors of each other.
·        F is the mother of H. F is not an immediate neighbor of B and G.
·        G is the sister of E.

6).Who amongst the following sits exactly between H and F?
a)   C
b)   B
c)   D’s wife
d)   D’s son
e)   A

7).Who amongst the following is the brother of A?
a)   E
b)   A
c)   B
d)   G
e)   Can’t be determined

8).Based on the given arrangement how is A related to D?
a)   Daughter-in-law
b)   Son
c)   Grandson
d)   Grandfather
e)   Cannot be determined

9).Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   B
b)   F
c)   H
d)   G
e)   C

10).Which of the following statements regarding H is definitely correct?
a)   H is the cousin of C
b)   H is the daughter-in-law of D
c)   Both the immediate neighbors of Hare males
d)   H is the father of A

e)   H is a male

Answers:                         

1). c)   2). d)   3). b)   4). d)   5). e)   6). e)   7). a)   8). c)   9). a)   10). c)

Detailed Explanation for the Above Sitting Arrangements Questions:

(1-5): Sitting arrangement

1.   Statement (3) is true.
Answer: c
2.  H is a Teacher
Answer: d
3.  D, Doctor is third to the left of Banker E.
Answer: b
4.  Doctor D, sits between F, Architect and A, Businessman.
Answer: d
5.  G is a clerk.
Answer: e
(6-10):

·        F is the wife of D.
·        B is the son of D and F.
·        H is the daughter D and F.
·        C is the wife B.
·        A’s brother is E.
6.  A sits exactly between H and F.
Answer: e
7.  E is the brother of A.
Answer: a
8.  A is grandson of D.
Answer: c
9.  Except B, all others are females.
Answer: a
10.     H is a female.
H is sister-in-law of C.
H is daughter of D.
H is mother of A.
Answer: C


Answer for Previous Question was updated:Click Here

More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:
Online Mock Tests 2019: