Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement) with Explanations Set-39

 Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement)
Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Sitting Arrangement) with Explanations Set-39:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions ( 1-5 ) :Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight people –A, B, C, D, E, F, G and H –are sitting around a circular table. A and B are facing towards the centre while other six people are facing opposite to the centre. A is sitting second to the right of H. B sits third to the left of A. D sits second to the right of G. G is immediate neighbour of neither B nor A. E and F are immediate neighbours and are facing outside.
1).What is the position of C with respect to D?
a)   Third to the right
b)   Third to the left
c)   Fourth to the left
d)   Fourth to the right
e)   Second to the left
2).Who is sitting to the immediate right of G?
a)   C
b)   D
c)   F
d)   H
e)   None of these
3).Which of the following pairs represents the people who are immediate neighbours of C?
a)   B and G
b)   B and H
c)   G and H
d)   D and G
e)   None of these
4).Who is sitting third to the left of G?
a)   A
b)   D
c)   E
d)   F
e)   Either E or F
5).How many people are there between B and D?
a)   Two
b)   Four
c)   Three
d)   One
e)   None

Directions ( 6-10 ) : Study the following information to answer the given questions:

Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
S sits third to right of Q. Either S or Q sits at an extreme end of the line. The one who faces Q sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbour of B faces the person who sits third to left of P. R and T are immediate neighbour of each other. C sits second to the left of A. T does not face the immediate neighbour of D.
6).Who amongst the following faces S?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   F
7).How many persons are seated between V and R?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None
8).P is related to A in the same way as S is related to B based on the given arrangement. To which of the following is T related to, following the same pattern?
a)   C
b)   D
c)   E
d)   F
e)   Cannot be determined
9).Which of the following istrueregarding T?
a)   F faces T
b)   V is an immediate neighbour of T
c)   F faces the one who is second to right of T
d)   T sits at one of the extreme ends of the line
e)   Q sits second to the right of T
10).Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one thatdoes not belong to that group?
a)   A-T
b)   B-T
c)   F-P
d)   C-V
e)   E-Q
Answers:
1). b) 2). d) 3). a) 4). e) 5). c) 6). a) 7). b) 8). b) 9). c) 10).e)
EXPLANATIONS

Directions(1-5):

1).C is third to the left of D.
Answer: (b)
2).H is sitting to the immediate right of G.
Answer: (d)
3).B and G are immediate neighbours of C.
Answer: (a)
4).Either E or F is sitting third to the left of G.
Answer: (e)
5).There are three people between B and D
Answer: (c)

Directions( 6-10 ):
  

6).A faces S.
Answer: (a)
7).Two persons –S and T-are seating between V and R.
Answer: (b)
8).P faces the person who sits second to the left of A. S faces the person who sits second to the left of B. Similarly, T faces E who sits second to the left of D.
Answer: (b)
9).F faces V who sits second to the right of T.
Answer: (c)
10).A faces the immediate neighbour of T. B faces the immediate neighbour of P. C faces the neighbour of V. But E faces the person who is second to the right of Q.
Answer: (e)

More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests