Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Syllogism) with Explanations Set-27

Race IBPS Clerk 2015- Practice Reasoning Questions (Syllogism) with Explanations Set-27:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
   Directions (Q.1-10): In each of the questions below are given four statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have take the given statements to be true even if they seen to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
 
1).Statements:
Some leaves are flowers.
No flower is fruit.
Some fruits are branches.
Some branches are stems.
Conclusions:
I.     Some leaves are steams.
II.   All leaves are either steams or fruits.
III.  All stems are either branches or fruits.
a)   Only I follows
b)   Only II& III follow
c)   Only III follows
d)   All follow
e)   None follows
2).Statements:
All lions are tigers.
All tigers are leopards.
Some leopards are wolves.
No wolf is elephant.
Conclusions:
I.     No elephant is lion.
II.   Some wolves are lions.
III.  Some leopards are lions.
a)   Only I follows
b)   Only II follows
c)   Only III follows
d)   Only I& II follow
e)   All follow.
3).Statements:
Some caps are umbrellas.
Some umbrellas are raincoats.
All raincoats are trousers.
All trousers are jackets.
Conclusions:
I.     Some raincoats are caps.
II.   Some trousers are umbrellas.
III.  All raincoats are jackets.
a)   None follows
b)   Only I& II follow
c)   Only II& III follow
d)   Only I& III follow
e)   None of these
4).Statements:
Some fans are coolers.
Some coolers are machines.
Some machines are televisions.
All computers are televisions.
Conclusions:
I.     Some televisions are machines.
II.   Some machines are fans.
III.  No machines are fans.
a)   None follows.
b)   Only I follows
c)   Only either II or III follows.
d)   Only I and either II or III follow
e)   All follow.
5).Statements:
All keys are staplers.
All staplers are blades.
Some blades are erasers.
Some erasers are sharpeners.
Conclusions:
I.     Some sharpeners are keys.
II.   All keys are blades.
III.  Some erasers are keys.
a)   Only I& II follow
b)   Only I follows
c)   Only II follows
d)   All follow
e)   None of these
6).Statements:
Some fruits are flowers.
No flower is a boat.
All boats are rivers.
Conclusions:
I.     Some fruits are rivers.
II.   Some rivers are boats.
III.  Some rivers are fruits.
IV. Some flowers are fruits.
a)   II and III only
b)   II and IV only
c)   I and III only
d)   All of the above
e)   None of these
7).Statements:
Some buses are horses.
All horses are goats.
All goats are dogs.
Conclusions:
I.     Some dogs are buses.
II.   Some dogs are horses.
III.  Some dogs are goats.
IV. Some buses are goats.
a)   III and IV only
b)   None of the above
c)   I and II only
d)   II and III only
e)   All of the above
8).Statements:
Some chairs are buildings.
All buildings are vehicles.
Some vehicles are trucks.
Conclusions:
I.     Some chairs are trucks
II.   Some chairs are vehicles.
III.  Some vehicles are buildings.
IV. No truck is a chair.
a)   II and III only
b)   Either only I or II and III and IV
c)   None of the above
d)   Either only I or IV and II and III
e)   All of the above
9).Statements:
All doors are windows.
All houses are windows.
Some windows are soaps
Conclusions:
I.     Some doors are houses.
II.   Some houses are soaps.
III.  Some soaps are doors
IV. All soaps are windows.
a)   None of the above
b)   II and IV only
c)   I and III only
d)   I only
e)   All of the above
10).Statements:
Some cruel animals are papers.
No paper is tree
All trees are ways.
Conclusions:
I.     No cruel animal is tree.
II.   Some ways are trees.
III.  Some papers are cruel animals.
IV. Some cruel animals are trees.
a)   I and II only
b)   II, III and IV only
c)   Only either I or IV and III
d)   I, II and III only
e)   None of These
Answers:
1). e) 2). c) 3). c) 4). d) 5). c) 6). b) 7). e) 8). d) 9). a) 10). e)
Solutions:
 
1.   Statement (a) + statement (b) gives conclusion “Some leaves are not fruits” [ I+E=O]. From this conclusion II does not follow. Again, “Some leaves are not fruits” + statement (c) gives no conclusion [ O+I=no conclusion]. Hence, we can’t relate ‘leaves’ and ‘steam’. Thus conclusion I do not follow. Again, statement (c) +statement (d) gives no conclusion [ I+I=no conclusion]. Hence, conclusion III does not follow.
Answer: e
2.   Statement (a) + statement (b) gives conclusion “All lions are leopards” [ A+A=A]. Now, conversion of “All lions are leopards” gives conclusion III.
Hence, conclusion III follows.
Again, “All lions are leopards”+statements(c) gives no conclusion [ A+I=no conclusion]. Hence, conclusion I and II do not follow.
Answer: c
3.   Statement (a) + statement (b) gives no conclusion [ I+I=no conclusion]. Hence, conclusion I do not follow.
Again, statement (b)+statement(c) gives the conclusion “Some umbrellas are trousers” [ I+A=I] Now, the conversion of “Some umbrellas are trousers” gives conclusion II. Hence, conclusion II follows.
Again statement(c) +statement (d) gives conclusion III [ A+A=A]. Hence, conclusion III follows.
Answer: c
4.   Statement (c)+statement (d) gives conclusion “Some machines are television “ [ I+A=I]. Now, conversion of “Some machines are televisions” gives conclusion I. Hence conclusion I follow.
Again, statement (a)+statement (b) gives no conclusion [ I+I= no conclusion]. Hence, conclusions II and III do not follow. But look at the conclutions II and III carefully. These two conclusions make a complementary pair. Hence, either conclusion II or conclusion III follows.
 Answer: d
5.   Statement (a)+statement (b) gives conclusion II, [ A+A=A]. Hence, conclusion II follows. Since statement (b)+statement (c) gives no conclusion, we can’t relate ‘keys’ and ‘sharpeners’ [ A+I=no conclusion]. Hence, conclusion I does not follow. Again, conclusion II and statement (c) gives no conclusion [ A+I=no conclusion]. Thus conclusion III does not follow.
Answer: c
6.   Statement (a)+Statement(b) gives conclusion “Some fruits are not boats” [ I+E=O]. Again “Some fruits are not boats”+ “All boats are river” gives no conclusion [ O+A=no conclusion]. Therefore, conclusions I and III do not follow. Conversion of statement (c) gives conclusion II. Similarly, conversion of statement (a) gives conclusion IV. Hence, only conclusion II and IV follow.
Answer: b
7.   Statement (a)+statement (b) gives conclusion IV [ I+A=I]. Now, “Some buses are goats”+Statement (c) gives the conclusion “Some buses are dogs” [ I+A=I]on conversion→ “Some dogs are buses”. Hence, conclusion I follow. Statement (c) gives the conclusion “All horses are dogs” →on conversion→ “Some dogs are horses”. Hence conclusion II follows. Conclusion III follows from conversion of statement (c).
Answer: e
8.   Statement (a)+statement (b) gives the conclusion “Some chairs are vehicles” [ I+A=I]. Hence, conclusion II follows. Again, “Some chairs are vehicles” + “Some vehicles are trucks” (c) gives no conclusions [ I+I=No conclusion]. Hence, neither conclusion I nor IV follows. But these two conclusions make a complementary pair (IE-type). Hence, either conclusion I or conclusion IV follows also. Conclusions III follows from the conversion of statement (b).
Answer: d
9.   Statement (a) +conversion of statement (b) gives no conclusion [A+I=no conclusion]. Therefore, conclusion I does not follow. Similarly, statement (b)+statement (c) gives no conclusion [ A+I=no conclusion]. Hence conclusion II does not follow. Again statement (a) + statement (c) gives no conclusion. Therefore conclusion III does not follow. Conclusion IV does not follow from conversion of statement (c). Thus, none follows.
Answer: a
10.Either I or IV and II and III follow. Statement (a)+statement (b) gives the conclusion “Some cruel animals are not trees”. Hence, neither conclusion I nor conclusion IV follows. ‘But these two conclusions make a complementary pair (EI-type). Hence, either conclusion I or conclusion IV follows. Conclusion II follows from conversion of statement (c). Conclusion III follows from conversion of statement (a).
Answer: e
 

Answers for Previous Reasoning Question was updated– Check Here

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
More Practice Set Questions for IBPS Clerk 2015:

/ 5. Reviews