Railway Exam General Awareness Questions

    Railway Exam General Awareness Questions
    Railway Exam General Awareness Questions Set-4:
    Dear Readers, Here we have given the list of important General Awareness Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).Which of the following is the laterst from India to be recognized by the UNESCO ‘s World Heritage Committee for its ‘outstanding universal value’ ?
    a)  Siliguri – Darjeeling Himalayan Railway
    b)  Mahabodhi temple complex at Bodhgaya
    c)  Kalka – Shimla railways
    d)  Red For


    2).Which of these countries has been added in the BRIC (Brazil – Russia – India – China) grouping of emerging economics ?
    a)  South Korea
    b)  Venezuela
    c)  South Africa
    d)  Russia


    3).Since 1992, one player has been declared as ‘Man of the Tournament’ at the end of the ICC World Cup finals. Which of these players has not been the ‘Man of the Tournament ‘ ?
    a)  Glenn McGrath
    b)  Lance Klusener
    c)  Ricky Pointing
    d)  Sanath Jayasuriya


    4).India has signed a tax treaty with the British Virgin Islands for exchange of information to check tax evasion and money laundering. British Virgin Islands are situated in which of these seas?
    a)  Caribbean Sea
    b)  Mediterranean Sea
    c)  Black Sea
    d)  Arabian Sea


    5).’My Music, My Life’ is the autobiography of
    a)  Pt. Shivkumar Sharma
    b)  Ustad Amjad Ali Khan
    c)  Pt. Ravi Shankar
    d)  Ustad Zakir Hussain


    6).Which of the following is not an agency of UN ?
    a)  Food and Agriculture Organization
    b)  International Monetary Fund
    c)  International Committee of the Red Cross
    d)  International Labour Organization


    7).Match the following.
    Library
    City
    A. National Library
    1. New Delhi
    B. State Central Library
    2. Kolkata
    C. Connemara Public Library
    3. Mumbai
    4. Chennai
    Codes
                        A    B    C
    a)  1     3     4
    b)  2     3     4
    c)  1     4     3
    d)  2     4     3


    8).The first woman film star nominated to the Rajya Sabha was
    a)  Nargis Dutt
    b)  Shabana Aazmi
    c)  Madhubala
    d)  Meena Kumari


    9).Shanti Swaroop Bhatnagar awards are given for
    a)  excellence in film direction
    b)  outstanding contribution to science
    c)  exploring new dimensions in creative writing in Indian languages
    d)  creating mass awareness on environmental issues


    10).The Nobel Prize for Economics was instituted in 1967 but was first awarded in
    a)  1967
    b)  1988
    c)  1969
    d)  1970


    Answers:                    
    1). c)  2). c)  3). c)  4). a)  5). c)  6). c)  7). d)  8). a)  9). b)  10). c)
    Online Mock Tests 2019: