Railway Exam GK Quiz Chemistry

    Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry) Set-1:

    Dear Readers, Here we have given GK Quiz fromScience Chemistry Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).The purest form of iron is
    a)  steel
    b)  cast iron
    c)  pig iron
    d)  wrought iron


    2).Which of the following is good nuclear fuel?
    a)  Uranium – 238
    b)  Neptunium – 239
    c)  Thorium – 236
    d)  Plutonium – 239


    3).Rocket works on the principle of
    a)  Conservation of mass
    b)  Conservation of energy
    c)  Conservation of momentum
    d)  None of the above


    4).Calcium bicarbonate is a hard water salt. Its chemical formula is
    a)  Ca C2
    b)  Ca (HCO2)3
    c)  Ca (HCO3)2
    d)  CaO


    5).For pasteurization of milk by Flash method, milk is heated to a temperature of
    a)  10C
    b)  37C
    c)  72C
    d)  100C


    6).Which one of the following is present in the largest amount in terms of per cent by mass in the earth’s crust?
    a)  Silicon
    b)  Oxygen
    c)  Carbon
    d)  Calcium


    7).Nuclear fission is caused by the impact of
    a)  proton
    b)  electron
    c)  neutron
    d)  None of these


    8).Which of the following is used as a coolant in nuclear reactors?
    a)  Heavy water
    b)  Cadmium
    c)  Liquid Sodium
    d)  Graphite


    9).Which of the following is not a mineral?
    a)  Slate
    b)  Limestone
    c)  Coal
    d)  Calcite


    10).In which one of the following places, the boiling point of water is the highest?
    a)  Dead Sea
    b)  Mt. Everest
    c)  Nile Delta
    d)  Sunderban Delta


    Answers:                    
    1). d)  2). a)  3). c)  4). c)  5). c)  6). a)  7). c)  8). a)  9). d)  10). b)

    For More Railway Exams GK Quiz- Click Here  
    Online Mock Tests 2019: