Railway Exam GK Quiz (History)

    Railway Exam GK Quiz (History)
    Railway Exam GK Quiz (History) Set-2:
    Dear Readers, Here we have given GK Quiz from History Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).Who among the following Sultans of Delhi was the first to have paid to his soldiers in cash ?
    a)  Iltutmish
    b)  Alauddin Khilji
    c)  Muhammad bin Tughlaq
    d)  Firoz Tughlaq


    2).Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857 ?
    a)  Lord Canning
    b)  Lord Dalhousie
    c)  Lord Dufferin
    d)  Lord Hardinge


    3).Which is the most important divinity of Rig Veda ?
    a)  Marut
    b)  Agni
    c)  Shakti
    d)  Varuna


    4).The Second Battle of Tarain was fought between Mohammad Ghori and Prithviraj Chauhan in
    a)  1191
    b)  1192
    c)  1193
    d)  1194


    5).Ashoka the Great, conquered Kalinga in the year
    a)  261 BC
    b)  58 BC
    c)  261 AD
    d)  78 AD


    6).Saka era started from
    a)  78 BC
    b)  78 AD
    c)  300 BC
    d)  124 AD


    7).The Iron Pillar at Mehrauli was built by
    a)  Mauryas
    b)  Nandas
    c)  Khalijis
    d)  Gupta


    8).Which of the following laid the foundation of the British Civil Service in India ?
    a)  Warren Hastings
    b)  Lord Cornwallis
    c)  Lord Wellesley
    d)  Lord Canning


    9).Which of the following was the founder of ‘Prarthana Samaj’ ?
    a)  Devendranath Tagore
    b)  Mahadeo Govind Ranade
    c)  Keshab Chandra Sen
    d)  G K Devdhar


    10).The strategy of ‘Divide and Rule’ was adopted by
    a)  Lord Curzon
    b)  Lord Wellesley
    c)  Lord Minto
    d)  (a) and (b)


    Answers:                    
    1). b)  2). a)  3). d)  4). b)  5). a)  6). b)  7). d)  8). b)  9). b)  10). d)
    Online Mock Tests 2019: