Railway Exam GK Quiz History

    Railway Exam GK Quiz (History) Set-1:

    Dear Readers, Here we have given GK Quiz fromHistory Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).The introduction of local self – government in the modern period of India is associated with the administration of
    a)  Lord Ripon
    b)  Lord Irwin
    c)  Lord Dufferin
    d)  Lord Canning


    2).Who was the first Portuguese Viceroy in India?
    a)  Diaz
    b)  Vasco da Gama
    c)  Francisco de Almedia
    d)  Albuquerque


    3).Who among the following Sultans built the fifth storeys of Qutub Minar?
    a)  Qutubuddin Aibak
    b)  IItutmish
    c)  Firoz Shah Tughiaq
    d)  Sikandar Lodi


    4).Which one of the following pairs is correctly matched?
    a)  Lord Cornwills : Subsidiary Alliance
    b)  Lord Dalhousie :  Permanent Settlement of Bengal
    c)  Lord Lytton : Doctrine of Lapse
    d)  Lord Curzon : Partition of Bengal


    5).Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists
    List I (Place of 1857 Revolt)
    List II (Leader of Revolt)
    A. Lucknow
    1. Maulavi Ahmadullah
    B. Kanpur
    2. Kunwar Singh
    C. Bihar
    3. Nana Sahib
    D. Rohilkhand
    4. Beghum Hazrat Mahal
                     
               A  B  C   D
    a)  2   3   4   1
    b)  4   1     2    3
    c)  2   1   4   3
    d)  4    3   2    1


    6).Disciples of which one of the leaders in Bengal during the Indian freedom struggle were called Young Bengal ?
    a)  Keshab Chandra Sen
    b)  Henry Derozio
    c)  Surendra Nath Banerjee
    d)  Madhusudan Datta


    7).Among the following who was the earliest visitor to India?
    a)  Alberuni
    b)  Fa – Hien
    c)  Hieun – Tsang
    d)  Megasthanes


    8).Kalhana’s well – known work ‘Rajatarangini’ is an important source material for the study of which one of the following?
    a)  Ancient Kamarupa
    b)  Post – Mauryan Magadha
    c)  Medieval Rajasthan
    d)  Early Medieval Kashmir


    9).The King Pulakesin II belonged to which Dynasty?
    a)  Cholas
    b)  Cheras
    c)  Chalukyas
    d)  Chedis


    10).Which one of the following chronological orders of the given dynasties of India is correct?
    a)  Maurya – Nanda – Kanva – Sunga
    b)  Nanda – Maurya – Sunga – Kanva
    c)  Nanda – Maurya – Kanva – Sunga
    d)  Maurya – Nanda – Kanva – Sunga


    Answers:                    


    1). a)  2). c)  3). c)  4). d)  5). d)  6). b)  7). d)  8). d)  9). c)  10). b)

    For More Railway Exams GK Quiz-Click Here 
    Online Mock Tests 2019: