Railway Exam GK Quiz (Indian Polity)

    Railway Exam GK Quiz (Indian Polity)
    Railway Exam GK Quiz (Indian Polity) Set-12:
    Dear Readers, Here we have given GK Quiz from Indian Polity Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).When the Rajya Sabha disagrees with Lok Sabha on a Bill containing the proposals for amending the Constitution, the alternative provided under the Constitution ?
    a)  The amendment bill is itself lost
    b)  Decision will be by a Joint sitting
    c)  Lok Sabha can override the rejection of Rajya sabha by two – thirds majority
    d)  Lok sabha can reject the recommendations and pass it with a special majority and later approved by atleast half of the State Legislatures


    2).Which one of the following Constitutional Amendment Act accorded primary to some of the Directive Principles of State Policy ?
    a)  24th Constitutional Amendment Act
    b)  25th Constitutional Amendment Act
    c)  42nd Constitutional Amendment Act
    d)  44th Constitutional Amendment Act


    3).When a Bill passed by the State Legislature is presented to the Governor for his assent, which of the following options can be exercise ?
    1.   He may give his assent to the Bill
    2.   He may reserve the Bill for the assent of the President
    3.   He may reject the Bill
    4.   He may refer the Bill if it is not a Money Bill back to the State legislature for reconsideration
    a)  1, 2 and 3
    b)  2, 3 and 4
    c)  1, 2 and 4
    d)  1, 3 and 4


    4).The members of the Legislative Council in the States are chosen by
    1.   Indirect elections
    2.   Direct elections by Graduates and Teachers
    3.   Nominated by the Governor of the State
    a)  1 only
    b)  1 and 2
    c)  2 and 3
    d)  1, 2 and 3


    5).What is correctly meant by the expression ‘State’ as defined under the Indian Constitution ?
    a)  The units of the Indian federation
    b)  The Government and Parliament of India
    c)  The Government and legislature of each States
    d)  The Government and Parliament and the Government and Legislature of each States and all local and other authorities within the Territory of India


    6).Which of the following are effects of the proclamation of financial emergency made by the President of India ?
    1.   The President can give directions to the States to observe certain canons of Financial property
    2.   He can modify the provisions relating to the distribution of revenue between Union and States
    3.   He can direct the Governors to reserve all their Financial Bills for his approval
    4.   He can ask the States to reduce Salaries of the Employees including the Judges of High Courts
    a)  1, 2 and 3
    b)  1, 2 and 4
    c)  2, 3, and 4
    d)  1, 2, 3 and 4


    7).On which of the following grounds of National Emergency there is automatic suspension of Right to Freedom (Article 19)?
    1.   Armed Rebellion
    2.   War
    3.   External aggression
    a)  1 and 2
    b)  1 and 3
    c)  2 and 3
    d)  1, 2 and 3


    8).The following five terms are mentioned in the Preamble to the Indian Constitution
    1.   Democratic
    2.   Sovereign
    3.   Secular
    4.   Socialist 
    5.   Republic
    Make their correct sequence using the Codes :
    a)  2   4   3  1    5
    b)  1   2   3   4   5
    c)  1   2    4    3   5
    d)  4    2   3   5   1


    9).The expression ‘Grama Sabha’ correctly refers to
    a)  An Assembly of the elder Citizens in a village
    b)  The whole population of a village
    c)  The electorate for the Panchayat only
    d)  The elected members of the Panchayat


    10).After a General Election, the new Lok Sabha is constituted by the
    a)  President
    b)  Council of Ministers
    c)  Election Commission of India
    d)  Minister of Parliamentary Affairs


    Answers:                    
    1). a) 2). b) 3). c) 4). d) 5). d) 6). d) 7). c) 8). a) 9). c) 10). c)

    For More Railway Exams GK (Indian Polity) Quiz- Click Here
    Online Mock Tests 2019: