Railway Exam GK Quiz (Science – Biology)

    Railway Exam GK Quiz (Science - Biology)
    Railway Exam GK Quiz (Science – Biology) Set-4:
    Dear Readers, Here we have given GK Quiz from Science biology Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).Triple vaccine is administered to a new born child to immunize it against
    a)  tetanus, diphtheria, smallpox and rubella
    b)  tetanus, diphtheria, measles and rubella
    c)  whooping cough, tetanus and measles
    d)  whooping cough, tetanus and diphtheria
    e)  None of these


    2).In countries where polished rice is the main cereal in their diet, people suffer from
    a)  beri-beri
    b)  pellagra
    c)  scurvy
    d)  osteomalacia
    e)  None of these


    3).The ozone layer of the earth is useful for living beings because
    a)  it maintains the nitrogen cycle of the earth
    b)  it maintains the temperature of the earth
    c)  it protects them from excessive ultraviolet rays of the sun
    d)  it serves as the source of oxygen by decomposing air
    e)  None of these


    4).Aquaculture is the
    a)  water content of organisms
    b)  use of water for farming
    c)  loss of water by plants
    d)  water portion of the biosphere
    e)  None of these


    5).Paleontology is the study of
    a)  bones
    b)  birds
    c)  primates
    d)  fossils
    e)  None of these


    6).Foot and mouth disease occurs in
    a)  cattle
    b)  cattle and pigs
    c)  cattle, sheep and pigs
    d)  cattle and sheep
    e)  None of these


    7).Reserpine is used to
    a)  alleviate pain
    b)  reduce high blood pressure
    c)  cure arthritis
    d)  increase blood pressure when it is low
    e)  None of these


    8).An ecosystem consists of
    a)  products, consumers, and decomposers in a particular locality
    b)  carnivores and herbivores of an area
    c)  all the plants and animals of an area
    d)  a living community and its environment
    e)  None of these


    9).The most important stimulant in tea leaves is
    a)  phenylalanine
    b)  brucine
    c)  theine
    d)  caffeine
    e)  None of these


    10).The smallest living cell is that of a
    a)  bacterium
    b)  breadmold
    c)  mycoplasma
    d)  virus
    e)  None of these


    Answer:
    1) d)  2) a)  3) c)  4) b)  5) d)  6) c)  7) b)  8) a)  9) d)  10) c)
    Online Mock Tests 2019: