Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry)

    Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry) Set-2
    Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry) Set-2:
    Dear Readers, Here we have given GK Quiz from Science Chemistry Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).Which one of the following glands produces insulin in human body?
    a)  Liver
    b)  Pancreas
    c)  Spleen
    d)  Pituitary


    2).Which one of the following is a hereditary disease?
    a)  Cataract
    b)  Haemophilia
    c)  Pellagra
    d)  Osteoporosis


    3).Who introduced HYV varieties of seed in India?
    a)  JL Nehru
    b)  Mahalanobis
    c)  N Borlaug
    d)  V Kurien


    4).Which one of the following fertilizers has the maximum percentage of nitrogen?
    a)  Ammonium Sulphate
    b)  Urea
    c)  Calcium cyanamide
    d)  Calcium ammonium nitrate


    5).Alpha-keratin is a protein present in
    a)  blood
    b)  skin
    c)  wool
    d)  eggs


    6).Which of the following is the largest part of the brain ?
    a)  Cerebrum
    b)  Medula
    c)  Thalmus
    d)  Ceribrum


    7).Calcium content is maximum in
    a)  bajra
    b)  maize
    c)  sorghum
    d)  wheat


    8).Cirrhosis is a disease that affects
    a)  heart
    b)  liver
    c)  brain
    d)  wheat


    9).Which of the following has been found useful in keeping cholesterol level down?
    a)  Tulsi
    b)  Turmeric
    c)  Garlic
    d)  Serpentina


    10).During sleep a man’s blood pressure
    a)  increase
    b)  decrease
    c)  remains constant
    d)  fluctuates

    Answers:                    
    1). b)  2). b)  3). c)  4). b)  5). c)  6). a)  7). b)  8). b)  9). c)  10). b)

    For More Railway Exams GK Quiz- Click Here
    Online Mock Tests 2019: