Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry)

Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry)
Railway Exam GK Quiz (Science-Chemistry) Set-4:
Dear Readers, Here we have given GK Quiz from Science Chemistry Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

1).Radioactive element which has been found to have large reserves in India is
a)  Uranium
b)  Thorium
c)  Radium
d)  Plutonium


2). A light sensitive compound is used in photography is
a)  Silver Chloride
b)  Silver sulphide
c)  Silver bromide
d)  Silver oxide


3).Melachonite is the ore of
a)  copper
b)  Silver
c)  magnesium
d)  iron


4).Which element is used to ‘galvanise’ iron and steel to prevent rusting ?
a)  Silver
b)  Zinc
c)  Aluminium
d)  Tin


5).By using a catalytic convertor you can mainly reduce which of the following atmospheric emissions ?
a)  Nitrogen oxide
b)  Water
c)  carbon dioxide
d)  Sulphur dioxide


6).The iron produced in the blast furnace of a steel plant is known as
a)  cast iron
b)  wrought iron
c)  pig iron
d)  steel iron


7).The chemical property of diamond is
a)  single colour
b)  multi – colour
c)  colourless
d)  None of these


8).Which among the following is a non – ferrous metal ?
a)  Cobalt
b)  Aluminium
c)  Nickel
d)  Phosphorous


9).Which gas is used in the tyres of aeroplanes ?
a)  Hydrogen
b)  Nitrogen
c)  Helium
d)  Neon


10).The gas least soluble in water is
a)  N2
b)  NH3
c)  CO2
d)  HCl


Answers:                    
1). b) 2). c) 3). a) 4). b) 5). a) 6). c) 7). b) 8). d) 9). b) 10). a)
Online Mock Tests 2019: