Railway Exam GK Quiz (Science – Physics)

Railway Exam GK Quiz (Science - Physics) Set-2
Railway Exam GK Quiz (Science – Physics) Set-2:
Dear Readers, Here we have given GK Quiz from Science Physics Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

1).The fuel used in nuclear power plants is
a)  U-235
b)  U-238
c)  U-236
d)  U-239
e)  None of these


2).When light waves pass from air to glass, the variable affected are
a)  wavelength, frequency and velocity
b)  velocity and frequency
c)  wavelength and frequency
d)  wavelength and velocity
e)  None of these


3).SI unit magnetic flux is
a)  Weber-m2
b)  Weber
c)  (Weber/m)
d)  (Weber/m2)
e)  None of these


4).SI unit of surface tension is
a)  (N/m2)
b)  (N/m)
c)  (Ns/m)
d)  (J/s)
e)  None of these


5).Which of the following is most elastic?
a)  rubber
b)  Wet clay
c)  Steel
d)  Plastic
e)  None of these


6).The speed of light with the rise in the temperature of the madium
a)  Increases
b)  decreases
c)  remains unaltered
d)  drops suddenly
e)  None of these


7).The best conductor of heat among the following is
a)  alcohol
b)  mercury
c)  ether
d)  water
e)  None of these


8).Which one of the following is not electromagnetic in nature?
a)  cathode rays
b)  x-rays
c)  gamma-rays
d)  infrared rays
e)  None of these


9).The audible frequency range of a human ear is
a)  20 Hz to 200 Hz
b)  2 Hz to 20 Hz
c)  200 Hz to 2000 Hz
d)  20 Hz to 20000 Hz
e)  None of these


10).The wavelength of x-rays is of the order of
a)  1 mm
b)  1 cm
c)  1 micron
d)  1 angstrom
e)  None of these


Answer:
1) a)  2) d)  3) b)  4) b)  5) c)  6) c)  7) b)  8) a)  9) d)  10) d)
Online Mock Tests 2019: