Railway Exam GK Quiz (Science – Physics)

    Railway Exam GK Quiz (Science - Physics)
    Railway Exam GK Quiz (Science – Physics) Set-2:
    Dear Readers, Here we have given GK Quiz from Science Physics Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    1).What is the number of neutral points for a bar magnet with its North pole pointing geographical North ?
    a)  Zero
    b)  One
    c)  Two
    d)  Infinite


    2).What is the phenomenon of the moon to appear bigger in size as it approaches the horizon, called ?
    a)  Atmospheric refraction of light
    b)  Diffraction of light
    c)  Scattering of light
    d)  Total internal reflection of light by water vapours


    3).Which one of the following is the correct sequence of the wavelengths of radiations?
    a)  UV> Green> IR> Hard X – rays
    b)  IR> Green> UV> Hard X – rays
    c)  UV> Hard X – rays> IR> Green
    d)  IR> Hard X – rays> Green> UV


    4).One Horse Power is equal to
    a)  736 watts
    b)  746 watts
    c)  748 watts
    d)  756 watts


    5).When milk is churned, the cream separates from it due to the
    a)  cohesive force
    b)  centrifugal force
    c)  frictional force
    d)  gravitational force


    6).Which of the following has the least penetrating power ?
    a)  Alpha particles
    b)  Beta particles
    c)  Gamma rays
    d)  All have the same penetrating power


    7).Optic fibres are mainly used for which of the following ?
    a)  Communication
    b)  Weaving
    c)  Musical instruments
    d)  Food industry


    8).’Ohm’ is the unit of
    a)  resistance
    b)  specific resistance
    c)  conductivity
    d)  None of the above


    9).Old – written material, which cannot be read easily, can be read by
    a)  cosmic rays
    b)  ultraviolet rays
    c)  infrared rays
    d)  None of these


    10).Speed of sound is greater in solids than in liquids because
    a)  the atoms in solids are regularly arranged
    b)  the atoms in liquids are loosely packed
    c)  the solids have high elasticity
    d)  None of the above


    Answers:                    
    1). c)  2). a)  3). b)  4). b)  5). b)  6). a)  7). a)  8). a)  9). c)  10). c)

    / 5. Reviews

    Online Mock Tests 2019:

    Subscribe and get Unlimited Free Videos