Railway Exam Reasoning –Mathematical operations

Railway Exam Reasoning –Mathematical ope
Railway Exam Reasoning –Mathematical operations Set-9:
Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

1).Which sequence of mathematical symbols can replace in the given equation ?
          8 * 5 * 9 * 31
a)  – x =
b)  – =  x
c)  = x –
d)  x – =


2).If T means ‘x’,  U means ‘-‘, V means ‘/’ and W means ‘+’, then what will be the value of the following expressions ? (50 V 2) W (28 T 4)
a)  142
b)  158
c)  137
d)  163


3).If ‘ – ‘ stands for ‘ ÷ ‘ , ‘ + ‘ stands for ‘ x ’ , ‘÷ ‘ stands for ‘ – ‘ and ‘ x ‘ stands for ‘ + ‘ . which one of the following equations is correct ?
a)  30 – 6 + 5 x 4 ÷ 2 = 27
b)  30 + 6 – 5 ÷  4 x 2 = 27
c)  30 x 6 ÷ 5 – 4 + 2 = 27
d)  30 ÷ 6 x 5 +  4 – 2 = 27


4).Which interchange of signs will make the following equation correct ?
(16 – 4) x 6 ÷ 2 + 8 = 30
a)  ÷ and –
b)  4 and 2
c)  – and +
d)  16 and 6


5).If ‘x’ means ‘addition’  ‘ –  ‘ means ‘division’,  ‘÷ ’ means ‘ subtraction’ and ‘ + ‘ means ‘multiplication’ , then which of the following equations is correct ?  
a)  16 + 5 – 10 x 4 + 3 = 9
b)  16 – 5 x 10 ÷ 4 + 3 = 9
c)  16 + 5 ÷ 10 x 4 – 3 = 9
d)  16 x 5 ÷ 10 + 4 – 3 = 9


6).After interchanging ÷ and +, 12 and 18 which one of the following equations becomes correct ?
a)  (90 × 18) + 18 = 60
b)  (18 + 6) ÷ 12 = 2
c)  (72 ÷ 18) × 18 = 72
d)  (12 + ) × 18 = 36


7).If * means adding 6 times the second number to the first number, then (1 * 20 * 3 equals
a)  121
b)  31
c)  93
d)  91


8).If + means – , – means ×, x means ÷ and ÷ means +, then
48 × 4 ÷ 7 + 8 – 2 is equal to
a)  3
b)  – 5
c)  35
d)  16


9).If + means – , – means ×,× means ÷ and ÷ means +,  then 16 ÷ 4 × 2 – 5 + 8 is equal to
a)  58
b)  50
c)  44
d)  18


10).If 18 × 21 = 2811, 65 × 72 = 7526, then 43 × 92 is equal to
a)  9234
b)  9324
c)  9423
d)  2493


Answers:                    
1). d)  2). c)  3). a)  4). a)  5). a)  6). d)  7). b)  8). a)  9). d)  10). b)

Solution:

1).   Given equation = 8 * 5 * 9 * 31
From option (d), 8 × 5 – 9 = 31
40 – 9 = 31
31 = 31
Answer:  d)

2).Given expression = (50 V 2) W (28 T 4)
After interchanging the letter in symbols, (50 ÷ 2) + (28 × 4)
= 25 + 112 = 137
Answer: c)

3).Option (a) after interchanging the signs,
30 ÷ 6 × 5 + 4 – 2 = 27
⇒ 5 × 5 + 4 – 2 = 27
⇒ 29 – 2 = 27
⇒ 27 = 27
Answer: a)

4).Given equation,
(16 – 4) × 6 ÷ 2 + 8 = 30
From option (a), after interchanging signs
(16 ÷ 4) × 6 – 2 + 8 = 30
4 × 6 – 2 + 8= 30
32 – 2 = 30
30 = 30
Answer: a)

5).Form option (a), after interchanging the signs
16 + 5 – 10 × 4 ÷ 3
= 16 × 5 ÷ 10 + 4 – 3
= 16 × (5 / 10) + 4 – 3 = 8 + 4 – 3 = 9
Answer: a)

6).From option (d), (18 ÷ 6) × 12 = 3 × 12 = 36
Answer: d)

7).(1 * 2) * 3 =  ( 1 + 2 × 6) * 3
= 13 * 3 = 13 + 3 × 6 = 13 + 18 = 31
Answer: b)

8).48 ÷ 4 + 7 – 8 × 2 = 12 + 7 – 16 = 3
Answer: a)

9).16 + 4 ÷ 2 × 5 – 8
= 16 + 2 × 5 – 8 = 26 – 8 = 18
Answer: d)

10).18 × 21 = 2811
65 × 72 = 7526
Similarly, 43 × 92 = 9324
Answer: b)
Online Mock Tests 2019: