Railway Exam Reasoning –Mixed Question

    Railway Exam Reasoning –Mixed Reasoning Question
    Railway Exam Reasoning –Mixed Question Set-7:
    Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    Directions (Q. 1 – 10): A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones.

    1).
    6
    15
    20
    8
    4
    5
    3
    5
    20
    51
    65
    ?
    a)  12
    b)  56
    c)  120
    d)  51


    2).BEAG, DGCI, FIEK,  ?
    a)  HMIE
    b)  HKGM
    c)  HGKJ
    d)  HKLJ


    3).If MUSICAL is written as KWOKACJ, then how can SPRINKLE be written ?
    a)  QRBKCNJG
    b)  QNPGLUC
    c)  QRPKLMJG
    d)  URTKPMNG


    4).N is more intelligent than M. M is not as intelligent as Y. X is more intelligent than Y but not as good as N. Who is the most intelligent of all?
    a)  N
    b)  X
    c)  M
    d)  Y


    5).A man travels 4 km due North, then travels 6 km due East and further travels 4 km due North. How far is he from the starting point?
    a)  6 km
    b)  14 km
    c)  8 km
    d)  10 km


    6).From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
    Courageous
    a)  Secure
    b)  Argue
    c)  Course
    d)  Grace


    7).If WATER is written as YCVGT, then what is written as HKTG?
    a)  IRFE
    b)  FIRE
    c)  REFI
    d)  ERIF


    8).If P means ‘+’ , Q means ‘x’ , R means ‘+’ , and S means ‘-‘ , the 44 Q 9 R 12 S 6 Q 4 P 16 is equal to
    a)  36
    b)  124
    c)  25
    d)  112


    9).Which of the following interchange of signs would make the given equation correct?
    5 + 3 x 8 – 12 / 4 = 3
    a)  + and /
    b)  + and –
    c)  – and /
    d)  + and x


    10).There are 19 hockey players in a club. On a particular day, 14 were wearing the hockey shirts prescribed. None of them were without either hockey pants or shirts. Eleven were wearing the prescribed hockey pants. How many were in complete uniform?
    a)  7
    b)  8
    c)  6
    d)  9


    Answers:                    
    1). c) 2). b) 3). c) 4). a) 5). d) 6). a) 7). b) 8). c) 9). c) 10). c)

    Solution:

    1). 6    15   20
           8      4     5
          3      5     20
         51    65     ?
    The above can be solved as
    6 x 8 + 3 = 51
    15 x 4 + 5 = 65
    Similarly, 20 x 5 + 20 = ?
    ? = 120  
    Answer:  c)

    2).



    Answer: b)

    3).As,   
    Similarly,
    Answer: c)

     4).Data can be arranged as N> X> Y> M. So, the most intelligent of all is N.
    Answer: a)

    5).
    Distance between the starting point and end point is AD
    (Pythagoras theorem in ∆ ADE)
    Now, AD2 = AE2+ DE2
    AD2 = (6)2 + (8)2
    AD = √(36 + 64) = √100 = 10 Km
    Answer: d)

    6).The word ‘Secure’ cannot be formed from ‘Courageous’.
    Answer: a)

    7).
    Now, word written for code HKTG is
    Answer: b)

    8).? = 44 × 9 ÷ 12 – 6 × 4 + 16
    ? = 44 × 9 × (1 / 12) – 24 + 16
    ? = 33 – 24 + 16
    ? = 49 – 24
    ? = 25
    Answer: c)

    9).For changing – and +, 5 + 3 × 8 – 12 ÷ 4 = 3
    Now, after changing the sign
    5 + 3 × 8 ÷ 12 – 4 = 3
    5 + [(3 × 8) / 12] – 4 = 3
    5 + 2 – 4 = 3
    3 = 3
    Answer: c)

    10).Players is complete uniform were 6.
    Answer: c)
    Online Mock Tests 2019: