Railway Exam Reasoning – Number Series Reasoning Questions

Railway Exam Reasoning – Number Series Reasoning Questions
Railway Exam Reasoning – Number Series Reasoning Questions Set-17:
Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

Directions (Q. No 1 – 2) Find the missing term.
1).24, 6, 18, 9, 36, 9, 24, ?
a)   24
b)   12
c)   8
d)   6
e)   None of these
2).4, 196, 16, 169, ? , 144, 64
a)   21
b)   81
c)   36
d)   32
e)   None of these
3).Find the wrong number in the given number series.
2, 10, 30, 68, 120, 222
a)   68
b)   120
c)   30
d)   222
e)   None of these
Directions(Q. No 4) A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
4).8, 24, 12, ? , 18, 54
a)   28
b)   36
c)   46
d)   38
e)   None of these
Directions (Q. No 5 – 6) Find the missing number from the given response.
5).255, 366, 479, 684, ?
a)   891
b)   125
c)   216
d)   343
e)   None of these
6).27, 32, 30, 35, 33, ?
a)   28
b)   31
c)   36
d)   38
e)   None of these
Directions(Q. 7 – 10) In each of the following questions, a number series is given, with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.
7).1, 4, 9, 16, 25, ?
a)   35
b)   36
c)   48
d)   49
e)   None of these
8).20, 19, 17, ? , 10, 5
a)   12
b)   13
c)   14
d)   15
e)   None of these
9).2, 3, 5, 7, 11, ? , 17
a)   12
b)   13
c)   14
d)   15
e)   None of these
10).6, 11, 21, 36, 56, ?
a)   42
b)   51
c)   81
d)   91
e)   None of these
Answers:                    
1). b) 2). c) 3). b)  4). b)       5). a) 6). d) 7). b) 8). c) 9). b) 10). c)
Solution:
 
1). The patter of the series is




Answer:  b)
 
2). The pattern of series is
Answer: c)
 
3). The pattern of series is
∴ 130 will come in place of 120
Answer: b)
 
4). The pattern of series is

 

Answer: b)
 
5). 255, 366, 479, 684
Every time the value is increasing and in options only 891 is more than 684
Answer: a)
 
6).

 

Answer: d)
 
7).

 

Answer: b)
 
8).

 

Answer: c)
 
9). Consecutive prime numbers are there in the series. After 11, the next prime number is 13.
Answer: b)
 
10).

 

Answer: c)
More Reasoning Questions for Railway Exams- Click Here
Online Mock Tests 2019: