Reasoning Questions (Inequality) for IBPS Clerk Mains

    Reasoning Questions (Inequality) for IBPS Clerk Mains
    Reasoning Questions (Inequality) for IBPS Clerk Mains:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Directions (1-5): In the following questions, the symbols>,<, =, > and <  are used with the following meanings:
     
    A> B means A is neither greater than nor smaller than B.
    A< B means A is not smaller than B.
    > B means A is not greater than B.
    < B means A is neither smaller than nor equal to B.
    A = B means A is neither greater than nor equal to B.
    Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given them is/are definitely true. Give answer
     
    1). if only conclusion I is true.
    2). If only conclusion II is true.
    3). If either conclusion I or II is true.
    4). If neither conclusion I nor II is true.
    5). If both conclusions I and II are true.
    [Note: In each question coded symbols have been used.]
    1). Statements:         P = E, Q > P, V< Q
    Conclusions:             I. E < P     II. E> P
    2). Statements:         A> B, B > C, C< D
    Conclusions:             I. A> C    II. A = C
    3). Statements:         M < A, V> M, S > V
    Conclusions:             I. A < S    II. S < A
    4). Statements:         P < Q,  Q > R, R = S
    Conclusions:             I. Q = P   II. Q > P
    5). Statements:         O < T,  P< O,  T> Y
    Conclusions:             I. P < T   II. Y = P
    Directions (Q.6-10): Read each statement carefully and answer the following questions:
     
    6). Which of the following expressions will be true if the expression A > B> C = D > E> F is definitely true?
    a)    A > D
    b)    B > D
    c)    F> A
    d)    C> F
    e)    A > E
    7). Which of the symbols should be placed in the blank spaces from left to right respectively to complete the expression in such a manner that A> B, C> A and D> F are definitely true?
    < A _ X, D _ B, C = X, F _ B
    a)    <,>,<
    b)    >,>,<
    c)    =,<,>
    d)    =,<,<
    e)    >,=,<
    8). Which of the following symbols should replace the question mark (?) in the given expression to make the expression J> N and K > N definitely true?
    J ? K > L ? M ? N< O
    a)    <,>,=
    b)    >,> ,=
    c)    >,<, >
    d)    >,=,<
    e)    None of these
    9). Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively from left to complete the given expression in such a manner that the expression T>W is definitely false and the expressions Z > T and Y > V are definitely true?
    Z _ Y _ X > W = V _ T
    a)    >,>, >,
    b)    <,<,<
    c)    >,> ,>
    d)    >,=,<
    e)    None of these
    10). In which of the following expression is ‘P> Q ‘ is not definitely true?

    a)    Q>C<R

     

    b)    Q<R<

    P

    c)    Q<

    S

    d)    P>S=T>Q
    e)    None of these
    Answers:
    1). a) 2). c) 3). d) 4). a) 5). e) 6). d) 7). a) 8). b) 9). a) 10). a)
     
    EXPLANATIONS:
     
    1. Here, P< E…….(i)
    < P………………(ii)
    > Q………………(iii)
    From (i), we get E> P(conclusion I). Hence, conclusion I is true, but E = P(conclusion II) is not true.
    Answer: a)
     
    2. Here,
    A = B…………….(i)
    < C……………(ii)
    > D…………….(iii)
    Combining (i) and (ii), we get
    < C ⇒ A< C (Conclusion II) or
    A = C (Conclusion I)
    Answer: c)
     
    3. Here M> A……(i)
    V = M…………….(ii)
    < V…………….(iii)
    Combining (ii) and (iii), we get
    < V = M.
    Using (i), we get neither of conclusions I and II is true.
    Answer: d)
     
    4. Here, P> Q………….(i)
    < R…………………….(ii)
    R< S…………………….(iii)
    From (i) we get Q< P (conclusion I). Hence, only conclusion I is true. Obviously, conclusion II (Q < P) is not true.
    Answer: a)
     
    5. Here, O>T………….(i)
    > O……………………(ii)
    T = Y…………………….(iii)
    Combining (ii) and (iii), we get
    > O> T = Y
    ⇒ P> T and P> Y. Hence, both conclusions I (P> T) and II (Y< P) are true.
    Answer: e)
     
    6. Given expression,
    > B> C = D > E> F
    Thus, A> D is true. But option a) (A > D) does not follow.
    Again, B> D is true and A> F is true. Hence, option b) (B > D) and option c) (F> A) do not follow. But C> F is true. Hence, option d) follows.
    A> E is true. Hence, option e) does not follow.
    Answer: d)
     
    7. D < A_ X                ….(i)
    D _ B                          ….(ii)
    C = X                        .…(iii)
    F _ B                          ….(iv)
    Using option (a),
    < A< X, D> B, C = X, F< B
    Combing all these, we have
    F< B< D < A< = C
    Clearly A> B, C> A and D> F are definitely true.
    Answer: a)
     
    8. Check options one by one.
    From option a) we have,
    J< K > L> M = N< O
    We can’t compare J and N. Hence does not follow.
    From option b) we have,
    J> K > L >, M = N< O
    Clearly J> N and K > N are definitely true. Hence follows.
    From options c) we have,
    J> K > L < M > N< O. We can’t compare J and N and K or N. Hence does not follow.
    From option d) we have,
    J> K > L = M < N < O
    We can’t compare J and N or K and N. Hence does not follow.
    Answer: b)
     
    9. From option a) we have
    > Y > X > W = V > T
    Clearly W > T. Hence, T>W is definitely false.
    > T and Y > V are definitely true.
    Answer: a)
     
    10. Option a) Q> C < R< P
    Can’t compare
    From option b) Q> C < R< S < P
    P> Q is true. Does not follow.
    From option c) Q< R< P < S.
    P> Q is true. Does not follow.
    From option d) P> S = T > Q.
    P> Q is true. Does not follow.
    Answer: a)

    For More Reasoning Questions – Click Here

    / 5. Reviews