Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams

    Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams
    Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-40:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Directions (Q. 1-5): In each of these questions, relationships between two elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Read the statement and give answer:

    1).Statement:           P = Q, M< N, P< N, J< M
    Conclusions:             I. P> M          II. N> J
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    2).Statement:           C> Q, L = T, D< C, L< Q
    Conclusions:             I. Q> L           II. U> S
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    3).Statements:         U< V, S>C, U> F, F> C
    Conclusions:             I. V> C          II. U> S
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    4).Statements:         T> R, I<E, T> E, I = L
    Conclusions:             I. E = R          II. R> L
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    5).Statements:         L< M, N> J, X> M, L = N
    Conclusions:             I. N< M          II. N> M
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    Directions (Q. 6-9): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Mark answer

    6).Statements:         P> Q, Q>R, R = K, K< M
    Conclusions:             I. Q = K          II. Q> K
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    7).Statements:         V< F, F> R, R> G
    Conclusions:             I. G< V          II. G> V
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    8).Statements:         P = Q> L< M = R< K
    Conclusions:             I. K> Q          II. Q> M
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    9).Statements:         J< M, M = N, N< T
    Conclusions:             I. T> J           II. T = J
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusions I and II follow.

    Answer:
    1) b)   2) d)  3) a)  4) d)  5) d)  6) c)  7) d)  8) d)  9) a)

    Solutions:

    1.Statements: P = Q    …..(i)
    M< N    …….(ii)
    P< N    ……(iii)
    J< M     ……(iv)
    Conclusions: I. P> M II. N> J
    Combining all the expressions
    Q = P< N> M> J
    Check for I. Q = P< N> M> J
                        Can’t compare P and M
    Thus, I does not follow.
    Check for II. Q = P< N> M>J
                                                    N> J
    Hence, conclusion II follows.
    Answer: b)

    2.Statements: C> Q   …..(i)
    L = T   …..(ii)
    D< C  …..(iii)
    L< Q    ….(iv)
    Conclusions: I. Q> L II. D> L
    Combining all the exressions
    D< C> Q> L = T
    Check for I. D C> Q> L = T
                        Q> L does not hold true
    Check for II. D< C> Q>L = T
                         Can’t compare D and L
    Thus II doesn’t follow
    Answer: d)

    3.Statements: U< V     …..(i)
    S> C   ……(ii)
    U> F   ……(iii)
    F> C    ….(iv)
    Conclusions: I. V> C II. U> S
    Combining all the expressions
    V> U> F> C< S
    Check for I. V> U> F> C<S
                            V> C
    Thus, conclusion I is true.
    Check for II. V> U> F> C<S
                            Can’t compare U and S
    Thus, II does not follow.
    Answer: a)

    4.Statements: T> R  ….(i)
    I< E   …..(ii)
    T> E   ….(iii)
    I = L     ….(iv)
    Conclusions: I. E =  R II. R> L
    Combining all the expressions,
    L = I< E< T> R
    Check for conclusions I.
    L = I< E< T> P
    Can’t compare E and R.
    Thus, I does not follow.
    Check for conclusion II.
    L = I< E< T> R
    Can’t compare L and R.
    Thus II does not hold true.
    Answer: d)

    5.Statements: L< M    ….(i)
    N> J   ……(ii)
    X> M    …..(iii)
    L = N     ….(iv)
    Conclusions: I. N< M    II. N> M
    Combining all the expressions
    X> M> L = N> J
    Check for I. X> M> L = N> J
    N< M. thus conclusion I does not  follow.
    Check for II. I. X> M> L = N> J
    M> N
    Then conclusion II does not follow.
    Answer: d)

    6.Q> R = K
    So, Q> K
    Answer: c)

    7.F> R and R> G
    So, F> G and also given F> V.
    Can’t say about V and G.
    Answer: d)

    8.Q> L< M = R< K
    Q> L< M< K
    Q> L< K      can’t say about Q and K
    Q> L< M      can’t say about Q and M
    Answer: d)

    9.J< M = N, N< T
    J< N< T
    So, J< T
    Answer: a)

    For More Reasoning Questions – Click Here

    Online Mock Tests 2019: