Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams

    Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-30:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Directions(1-5): In these questions relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by conclusions. You have to find out which of the conclusions logically follows from the given statements.

    1).Statements: X ≤ Y, Y ≥ W, W< P, P ≤ M
    Conclusions: I. M> W        II. P> X         III. X ≤ M
    a)   Only I follows
    b)   Only II follows
    c)   Only III follows
    d)   Only I and III follow
    e)   None of these

    2).Statements: P ≥ Q, N ≤ S, Q> N, S< T
    Conclusions:I. T> Q          II. P ≥ S
                           III.Q> T       IV. P> N
    a)   Only I and II follow
    b)   Only I, II and III follow
    c)   Only III and IV follow
    d)   Only II, III and IV follow
    e)   None of these

    3).Statements: C< Q, Q ≤ J, J> E, E ≥ I
    Conclusions:I. I< Q           II. I< J
                           III.Q< E       IV. J> C
    a)   Only I, II and III follow
    b)   Only II, III and IV follow
    c)   Only I, III and IV follow
    d)   All I, II III and IV follow
    e)   None of these

    4).Statements: X ≥ Y = Z ≤ A< B> C
    Conclusions:I. C< Z                      II. B< Y
    a)   Only I follows
    b)   Only II follows
    c)   Only either I or II follows
    d)   Neither I nor II follows
    e)   Both  I and II follow

    5).Statements: P< Q ≤ R< S< T
    Conclusions:I. R ≤ P                     II. T> R
    a)   Only I follows
    b)   Only II follows
    c)   Only either I or II follows
    d)   Both follow
    e)   None follows

    Directions(06-10): In these questions relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions. Give Answer
    a)   If only conclusion I follows.
    b)   If only conclusion II follows
    c)   If either conclusion I or II follows
    d)   If neither conclusion I nor II follows
    e)   If both conclusion I and II follow

    6).Statements:  L> M> N, N> P> R, R ≤ B ≤ O
    Conclusions:I. M ≥ R         II. N> B

    7).Statements: X = B, B< Z, Y = X, Z> X
    Conclusions:I. Z = Y          II. Z> Y

    8).Statements: A> B, Z ≤ B, Z = W, M> W
    Conclusions: I. B = W         II.B> W

    9).Statements: P ≥ Q = X ≤ Y< Z
    Conclusions:I. X ≤ P         II. Z> X

    10).Statements:     A = B, C ≥ G, G ≥ A, A ≥ P
    Conclusions:I. G ≥ B         II. C ≥ P
    Answers:
    1).a)   2).e)   3).e)   4).d)   5).b)   6).d)   7).b)   8).c)   9).e)   10).e)  

    Explanations:

    1).M ≥ P> W          Y ≥ X
    Can’t decide relationship between X and W
    So, M> W                 Y ≥ W
    Answer: a)
    2).T> S ≥ N< Q
    T > N< Q
    So, I and III will not follow
    P ≥ Q> N
    Therefore P> N
    So, Only IV follows.
    P ≥ Q> N, N ≤ S
    P> N ≤ S
    So, can’t say about P and S. So II not follow
    Answer: e)
    3). I ≤ E< J ≥ Q
    So, can’t compare I and Q. So, I does not follows
    I ≤ E< J
    I< J
    So, II follows
    Q ≥ Q, J> E
    So, can’t compare Q and E. So, III doesn’t follow
    J ≥ Q> C
    ð J> C
    So, IV follows
    Answer: e)
    4).Z ≤ A< B> C
    Can’t compare Z and C.
    So, I does not follow.
    Y = Z ≤ A< B
    Y ≤ A< B
    So, Y< B
    Therefore II doesn’t follow
    Answer: d)
    5). P< Q ≤ R
    P< R
    So, I doesn’t follow
    R< S< T
    R< T
    Ie T> R So, II follows
    Answer: b)
    6).M> N> P> R
    So, M> R. So I does not follow
    N> R& R ≤ B
    N> R ≤ B
    So II also not follow
    Answer: d)
    7). Z> X = Y
    So Z> Y
    Answer: b)
    8).B ≤ Z, Z = W
    So, B ≥ W
    i.e B> W or B = W
    Either I or II
    Answer: c)
    9). P ≥ Q = X
    P ≥ X and X ≤ Y< Z
    So X< Z
    Answer: e)
    10).G ≥ A = B
    So G ≥ B
    C ≥ G ≥ A ≥ P
    So C ≥ P
    Answer: e)
    For More Reasoning Questions – Click Here
    Online Mock Tests 2019: