Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams

    Reasoning Questions (Input/output) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-21
    Reasoning Questions (Inequality) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-23:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

    Directions (1–10): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:

    1). Statements:         L = P ≤ W< V ≤ K ≥ Q; B< L; K = M
    Conclusions:             I. B< V           II. M> P
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Only conclusion II is true
    c)    Either conclusion I or II is true
    d)    Both conclusion I and II are true
    e)    Neither conclusion I nor II is true

    2). Statements:         L = P ≤ W< V ≤ K ≥ Q; B< L; K = M
    Conclusions:             I, L> Q            II. W = M
    a)    Either conclusion I or II is true
    b)    Neither conclusion I nor II is true
    c)    Only conclusion I is true
    d)    Only conclusion II is true
    e)    Both conclusion I and II are true

    3). Statements:         R ≤ U = B< S; B ≤ X
    Conclusions:             I. X> R          II. X = R
    a)    Both conclusion I and II are true
    b)    Either conclusion I or II is true
    c)    Only conclusion I is true
    d)    Neither conclusion I nor II is true
    e)    Only conclusion II is true

    4). Statements:         C> U ≤ S< T = O> D ≥ Y; Z = O ≤ P
    Conclusions:             I. U> D           II. S< P
    a)    Neither conclusion I nor II is true
    b)    Both conclusion I and II are true
    c)    Only conclusion I is true
    d)    Either conclusion I or II is true
    e)    Only conclusion II is true

    5). Statements:         C> U ≤ S< T = O> D ≥ Y; Z = O ≤ P
    Conclusions:             I. Z> Y            II. C< O
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Both conclusion I and II are true
    c)    Only conclusion II is true
    d)    Either conclusion I or II is true
    e)    Neither conclusion I nor II is true

    6). Statements:         P = N ≥ Q> R, K< T = R
    Conclusions:             I. P> K                       II. Q> T
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Only conclusion II is true
    c)    Either conclusion I or II is true
    d)    Neither conclusion I nor II is true
    e)    Both conclusion I and II are true

    7). Statements:         G< W = S ≤ H, Z ≥ B = G
    Conclusions:             I. W< Z           II. H> B
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Only conclusion II is true
    c)    Either conclusion I or II is true
    d)    Neither conclusion I nor II is true
    e)    Both conclusion I and II are true

    8). Statements:         C ≥ D ≥ N = J< K ≤ R
    Conclusions:             I. R> N           II. D ≥ K
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Only conclusion II is true
    c)    Either conclusion I or II is true
    d)    Neither conclusion I nor II is true
    e)    Both conclusion I and II are true

    9). Statements:         E ≥ G> H< I, K = M ≥ N< E
    Conclusions:             I. M = G           II. N ≥ H
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Only conclusion II is true
    c)    Either conclusion I or II is true
    d)    Neither conclusion I nor II is true
    e)    Both conclusion I and II are true

    10). Statements:      L ≤ M> N ≥ R, G> S= T ≥ R
    Conclusions:             I. T ≤ N           II. G> R
    a)    Only conclusion I is true
    b)    Only conclusion II is true
    c)    Either conclusion I or II is true
    d)    Neither conclusion I nor II is true
    e)    Both conclusion I and II are true

    Answers:                         
    1). d) 2). b) 3). b) 4). e) 5). a) 6). e) 7). b) 8). a) 9). d) 10). b)

    Solution:

    1). Given statements:
    L = P ≤ W< V ≤ K ≥ Q         ….(i)
     B< L                                      …(ii)
     K = M                                     …(iii)
    Combining (i) and (ii), we get
    B< L   = P ≤ W< V ≤ K ≥ Q
    Thus, B< V is true. Hence I is true.
    Again, combining (i) and (iii), we get
     L = P ≤ W< V ≤ K = M
    Thus, P< M or M> P is true. Hence conclusion II is true.
    Answer:  d)

    2). Given statements:
    L = P ≤ W< V ≤ K ≥ Q         ….(i)
     B< L                                      …(ii)
     K = M                                     …(iii)
    Combining (i) and (iii), we get
    B< L   = P ≤ W< V ≤ K = M
    Thus, W< M is true. Hence II (W = M) is not true.
    Again, from (i), L = P ≤ W< V ≤ K ≥ Q
    We can’t compare L and Q. Hence I (L> Q) is not true
    Answer: b)

    3). Given statements:
    R ≤ U = B< S           …(i)
    B ≤ X                        …(ii)
    Combining (i) and (ii), we get
    R ≤ U = B ≤ X
    Thus, R ≤ X or X ≥ R is true.
    It means either X> R or X = R is true.
    Hence either conclusion I or II is true.
    Answer: b)

    4). Given statements:
    C> U ≤ S< T = O> D ≥ Y               …(i)
     Z = O ≤ P                                          …(ii)
    Combining (i) and (ii) we get
    C> U ≤ S< T = O ≤ P
    Thus, S< P is true. Hence conclusion II is true.
    Again. C> U ≤ S< T = O = Z> D
    We can’t compare U and D. Hence I (U> D) is not true
    Answer: e)

    5). Given statements:
    C> U ≤ S< T = O> D ≥ Y               …(i)
     Z = O ≤ P                                          …(ii)
    Combining (i) and (ii) we get
    C> U ≤ S< T = O = Z> D ≥ Y
    Thus, Z> Y is true. Hence I is true. Again we can’t compare C and O. Hence II (C< O) is not true.
    Answer: a)

    6). Given statements:
    P = N ≥ Q> R            .. (i)
     K< T = R                  ..(ii)
    Combining both statements, we get
    K< T = R< Q ≤ N = P
    Thus, K< p or P> K is true. Hence conclusion I is true.
    Again, T< Q or Q> T (conclusion II) is true.
    Hence both conclusions are true
    Answer: e)

    7). Given statements:
    G< W = S ≤ H                       …(i)
     Z ≥ B = G                              …(ii)
    Combining both statements, we get
    Z ≥ B = G< W = S ≤ H
    Thus, we can’t compare W and Z. Hence I (W< Z) is not true.
    Again, B< H or H> B is true. Hence conclusion II is true
    Answer: b)

    8). Given statement:
    C ≥ D ≥ N = J< K ≤ R
    Thus, N< R or R> N is true.
    Again, we can’t compare D and K. Hence II D ≥ K is not true. Hence only I is true
    Answer: d)

    9). Given statements:
    E ≥ G> H< I              …(i)
     K = M ≥ N< E           …(ii)
    Combining both statements, we get
    K = M ≥ N< E ≥ G> H< I
    Thus, we can’t compare M and G.
    Hence I (M = G) is not true.
    Again, we can’t compare N and H. Hence II (N ≥ H) is not true
    Hence both are not true
    Answer: d)

    10). Given statements:
    L ≤ M> N ≥ R                        …(i)
     G> S= T ≥ R                        …(ii)
    Combining both statements we get
    G> S= T ≥ R ≤ N< M ≥ L
    Thus, T ≤ N is not true.
    Again, G> R is true. Hence only II is true
    Answer: b)

    For More Reasoning Questions – Click Here

    Online Mock Tests 2019: