Reasoning Questions (Input and Output) for AAO / SO Exams

Reasoning Questions (Puzzle)

Reasoning Questions (Input and Output) for AAO / SO Exams Set-9:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming LIC AAO and SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Directions (Q. 1–5): Study the following information carefully to answer the given questions below.

In a toy exhibition, a machine processes a given input by the following rule:
Input: ata put nu zil del ta cha
Step I:  zil ata put cha nu del ta
Step II: cha zil ata ta put nu del
Step III: ta cha zil del ata put nu
Step IV: del ta cha nu zil ata put
and so on
Now answer the questions given below

1). If ‘ lo nui wuf go dum eu mo’ is the Step V of an input, which of the following would definitely be the input?
a)    Data inadequate
b)    mo go lo nui eu wuf dum
c)    go mo lo eu nui wuf dum
d)    mo go lo dum eu nui wuf
e)    None of these

2).What will be the step VI for the following input?
Input: I don’t like to listen bad jokes
a)    don’t like listen I jokes bad to
b)    don’t like listen I bad jokes to
c)    like listen bad don’t jokes to I
d)    like bad listen don’t jokes I to
e)    None of these

3). Which of the following steps would read as ‘listen bad jokes like to I don’t ‘ if the answer of the Q.187 be the step IV of that input?
a)    Step VIII
b)    Step IX
c)    Step X
d)    Step XI
e)    None of these

4). If step II of an input is ‘dos cruk me nam ram jam sam’. which of the following will be step VIII of the input?
a)    me ram jam cruk sam nam dos
b)    ram jam cruk me dos sam nam
c)    cruk jam ram nam me dos sam
d)    me dos ram cruk jam nam sam
e)    None of these

5). How many steps are needed for an input to regain its original form according to the sample given above?
a)    Seven
b)    Nine
c)    Eight
d)    Eleven
e)    None of these

Directions (Q. 6–10): A word arrangement Machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of rearrangement.

Input: we again 36 early 17 morning in day 7 11
Step I: again we 36 early 17 morning in day 7 11
Step II: again 36 we early 17 morning in day 7 11
Step III: again 36 early we 17 morning in day 7 11
Step IV: again 36 early 7 we 17 morning in day 11       
Step V: again 36 early 7 in we 17 morning day 11        
Step VI: again 36 early 7 in day we 17 morning 11
Step VII: again 36 early 7 in 17 day we  morning 11     
Step VIII: again 36 early 7 in 17 day 11 we  morning
Step IX: again 36 early 7 in 17 day 11 morning we      
And Step IX is the last step

6). If the following is the II step of an input what will be Vth step?
Step II: After 89 she 38 wins 11 Olympic 22 the 7
a)    After 89 she 7 the 22 Olympic 11 wins 38
b)    After 89 Olympic she 38 wins 11 22 the 7
c)    After 89 Olympic 7 she 38 the wins 11 22
d)    After 89 Olympic 7 she 38 the 11 wins 22
e)    None of these

7). Which of the following is the last step for the Input ‘ eat 9 fast icecream 22 3 umbrella cat 5’?
a)    cat eat 9 fast icecream 22 umbrella 3
b)    eat 22 icecream 3 umbrella 9 cat 5 fast
c)    eat 22 umbrella 3 icecream 9 cat 5 fast
d)    eat 22 icecream 3 umbrella 5 cat 9 fast
e)    None of these

8). Which step will be the last step for the Input ‘elephant 17 free open 41 27 danger 15,?
a)    IV
b)    V
c)    VI
d)    VII
e)    None of these

9). Which word / number will be at 4th from the left in step V for the given input in above question 3?
a)    41
b)    danger
c)    open
d)    15
e)    None of these

10). Which word / number will be 3rd to the right of “41” in step IV for the given input in Q.3?
a)    open
b)    danger
c)    15
d)    17
e)    None of these

Answers:                         
1). e) 2). b) 3). b) 4). e) 5). a) 6). c) 7). b) 8). c) 9). d) 10). b)

Explanations: 

Questions (1 – 5):

Here the rule followed is:
In each step the fourth word becomes the first and the last becomes the fourth. All the other words shift simply towards right except the third, which shifts two places rightwards.
The words may be represented digitally as follows:
Input :            1          2          3          4          5          6          7
Step I:             4          1          2          7          3          5          6
Step II:            7          4          1          6          2          3          5
Step III:           6          7          4          5          1          2          3
Step IV:          5          6          7          3          4          1          2
Step V:           3          5          6          2          7          4          1
StepVI:           2          3          5          1          6          7          4
Step VII:         1          2          3          4          5          6          7
and so on.

1). Step V: lo nui wuf go dum eu mo
          3  5    6    2     7     4   1
Input: mo go lo eu nui wuf dum
      1    2    3   4  5    6    7
Answer:  e)

2). Input: I don’t like to listen bad jokes
        1   2    3    4     5     6      7
Step VI: don’t like listen I bad jokes  to
        2    3       5    1    6    7   4   
Answer: b)
3). Step IV : don’t like listen I bad jokes to
           5    6        7   3    4    1     2
listen bad jokes like to I don’t
7      4     1        6   2   3   5
The above step is Step II. But as we see step VII is the same as the input. So Step IX will be the same as Step II.
Answer: b)

4). Step II: dos cruk me nam ram jam sam
          7    4    1     6     2     3       5
Since step VIII will be the same as Step I. Hence
Step VIII: cruk me ram dos jam sam nam
         4    1    2    7     3     5     6
Answer: e)

5). It is obvious from chart (digital representation)
Answer: a)

Questions (6 – 10):

Word arrangement machine first arranges words having first letter vowel in alphabetical order, after that words having first letter consonent will be arranged in alphabetical order. Alternatively the numbers are choosen such that – greatest, lowest, 2nd greatest, 2nd lowest and so on.

6). Step II: after 89 she 38 wins 11 olympic 22 the 7
Step III: after 89 olympic she 38 wins 11 22 the 7
Step IV: after 89 olympic 7 she 38 wins 11 22 the
Step V: after 89 olympic 7 she 38 the wins 11 22
Answer: c)

7). Answer: b)

8). Input: elephant 17 free open 41 27 danger 15
Step I: elephant 41 17 free open 27 danger 15
Step II: elephant 41 open 17 free 27 danger 15
Step III: elephant 41 open 15 17 free 27 danger
Step IV: elephant 41 open 15 danger 17 free 27
Step V: elephant 41 open 15 danger 27 17 free 
Step VI: elephant 41 open 15 danger 27 free 17
Answer: c)

9). Answer: d)
10). Answer: b)

For More Reasoning Questions – Click Here

/ 5. Reviews