Reasoning Questions (Input and Output) for LIC AAO/IBPS SO Exams

Reasoning Questions (Input and Output) for LIC AAO/IBPS SO Exams
Reasoning Questions (Input and Output) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-45:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1 – 5): A word and number arranging machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement:

Input:              are 42 for 56 the 25 was 32 wow
Step I:            era 24 rof 65 eht 52 saw 23 wow
Step II:            aer 6 for 2 eht 7 asw 5 oww
Step III:           aer 64 ofr 16 eht 81 asw 49 oww
Step IV:          aer 16 ofr 64 eht 81 asw 49 oww
Step V:           aer 16 asw 64 eht 81 ofr 49 oww
Step VI:          aer 16 asw 49 eht 81ofr 64 oww
Step VII:         aer 16 asw 49 eht 64 offr 81 oww
And step VII is the last and final step.

1).Which of the following will be step III for the following input?
Input:  cut 29 may 82 sip 22 lit 44 kin
a)   uct 16 amy 144 isp 36 lit 100 ikn
b)   cut 16 amy 9 ips 36 lit 100 ikn
c)   ctu 4 may 100 isp 16 ilt 64 ink
d)   tuc 4 yma 100 ips 16 lit 64 kin
e)   None of these

2).Which of the following would be the input for step IV?
Step IV: afn 36 aan 81 act 169 eot 9 uct
a)   Fan 6 naa 9 cat 13 toe 3 cut
b)   Fan 4 naa 7 cat 11 toe 1 cut
c)   Fan 61 haa 42 toe 31 cut 12 cat
d)   Can’t be determined
e)   None of these

3).How many steps would be required to get the final output for the following input?
Input:  RIN 81 TIN 49 NIT 69 CON 84 BON
a)   three
b)   four
c)   five
d)   six
e)   more than six

4).Which of the following will be the last step for the input in question no.8?
a)   INR 121 INT 221 INT 343 OBN 196 OCN
b)   INR 121 INT 225 INT 196 OBN 343 ODN
c)   INR 121 INT 225 INT 196 OBN 343 OCN
d)   INN 121 INT 225 INT 196 OBN 343 OCN
e)   None of these

5).If step I is as follows, what would be the Input?
Step I: nwo 24 top 46 cot 81 pat 91 tap
a)   Own 42 pot 64 toc 18 tap 19 tap
b)   Now 24 opt 46 oct 81 pat 91 pat
c)   Own 42 pot 64 toc 18 tao 19 pat
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Directions (Q. 6 – 10): A word and number arranging machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement:

Input:              happy new year to all our readers
Step I:            year happy new all our readers to
Step II:            all year happy new readers to our
Step III:           happy all year readers to our new
Step IV:          readers happy all year our new to
and so on.
As per the rule followed in the above steps, find out the appropriate answers to the following questions:

6).Which of the following steps will be
“happy new year to all our readers” for the above sample input?
a)   Step VII
b)   Step X
c)   Step XII
d)   Step XIII
e)   Step XIV

7).Input : aspirants desired your fulfil will year new
Which of the following will be the seventh step for this input?
a)   Can’t say
b)   Year will new aspirations fulfil your desired
c)   New year will fulfil your desired aspirations
d)   Your desired aspirations new year will fulfuil
e)   None of these

8).Input: din bik maati ek ke jayega mol
Which of the following steps would be
“ek mol jayega ke bik din maati’?
a)   Step V
b)   Step VI
c)   Step VII
d)   Step VIII
e)   Step IX

9).If step X of an input is
“tittle hanky tattle panky hob nob mob”
Which of the following would be step XII?
a)   Tittle hob tattle mob panky nob hanky
b)   Panky hob tattle mob tittle nob hanky
c)   Hanky hob tattle mob tittle nob panky
d)   Hanky tattle hob mob tittle nob panky
e)   None of these

10).If step IV of an input is
“all done half right at none for”
Which of the following would definitely be the input?
a)   Can’t be determined
b)   Done none right for half at all
c)   All at half for right none done
d)   Right none done all at half for
e)   None of these

Answers:                         
1). e) 2). d) 3). b) 4). e) 5). c) 6). e) 7). c) 8). d) 9). a) 10). b)

Solution:

1).We can straight away go to step III from input by putting vowel first and then the letters and by summing the digits and then(x + 2)2. So step III is:
uct 16 amy 9 ips 36 ilt 100 ikn
Answer:  e)

2).We can’t go backwards from step IV
Answer: d)

3).RIN 81 TIN 49 NIT 69 CON 84 BON
Step I: NIR 18 NIT 94 TIN 96 NOC 48 NOB
Step II: INR 9 INT 4 INT 6 CON 3 BON
Step III: INR 121 INT 36 INT 64 OCN 25 OBN
Step IV: INR 25 INT 36 INT 64 OBN 121 OCN
It is arranged in ascending order. It takes four steps.
Answer: b)

4).The last step is as above. This is no – where in the options. So None of these
Answer: e)

5).Step I: now 24 top 46 cot 81 pat 91 tap
Input: own 42 pot 64 toc 18 tap 19 pat
Answer: c)

Question (6-10):

For the sake of convenience, assign numbers to each word of the input:

Input
Happy
new
year
to
all
our
readers
1
2
3
4
5
6
7
Now, in step I, the third word comes at the beginning and the first and the second words are pushed rightwards. Also, the fourth word goes at the end and the remaining words are pushed leftwards.
In step II, the fourth word from the previous step comes at the beginning while the first three words are pushed rightwards. Also, the fifth word of step I goes at the end and the remaining words are pushed leftwards.
These steps are repeated thereafter. For the sake of convience, we plot the movement of each word in each step by the numbers assigned to them in the input.

Chart – I
Input:              1          2          3          4          5          6          7
Step I:            3          1          2          5          6          7          4
Step II:            5          3          1          2          7          4          6
Step III:          1          5          3          7          4          6          2
Step IV:          7          1          5          3          6          2          4
Step V:          5          7          1          6          2          4          3
Step VI:          6          5          7          1          4          3          2
Step VII:         7          6          5          4          3          2          1
Step VIII:        4          7          6          5          2          1          3       
  
6).It is obvious from the above chart that in the seventh step the order of the words of the given input reverses. Hence, again in the fourteenth step order of the words in the seventh step will reverse. Thus the fourteenth step will remain as the given input.
Answer: e)

7).Input: aspirations desired your fulfill will year new
                        1               2        3       4      5      6    7
Step VII:         7          6          5          4          3          2          1
                  New     year     will   fulfil     your     desired aspirations
Answer: c)

8).Input:        din   bik   maati  ek  ke    jayega  mol
                        1          2          3    4    5      6        7
Given step:    ek mol jayega ke  bik  din  maati
                        4    7       6       5     2   1      3
Obviously, it is step VIII.
Answer: d)

9).As we have studied, in the magical Book series on Analytical reasoning written by MK Pandey, step X to step XIII can be reduced by Golden Rule. According to the rule step X to step XIII reduces to step 0 to step III because the given sample is a two type case. Note that in two – type case changing input to step I does not match with changing from step I to step II but certainly matches with step II to step III.
Thus assume step X as step 0 (input) and step XIII as step III.
Now,
Input:  tittle hanky tattle panky hob nob mob
            1       2        3            4     5     6     7
Step III: 1        5          3          7          4          6          2
            Tittle   hob    tattle  mob       panky  nob    hanky
Thus, step XIII will be Tittle hob     tattle  mob      panky  nob    hanky
Answer: a)

10).Step IV: all done half right at none for
                        7     1     5       3   6     2     4
Input: 1           2          3          4          5          6          7
      Done     none    right   for   half          at      alll
Answer: b)

For More Reasoning Questions – Click Here

/ 5. Reviews