Reasoning Questions (Input and Output) for LIC AAO/IBPS SO Exams

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.
Directions (Q.1-5): A word arrangement machine when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement:
 
Input: and band land handhind lack job
Step I: hind and band lack land hand job
Step II: hind band land job and lack hand
Step III: hind and lack band hand land job
Step IV: land band and job hand lack hind
Step V: hand land band lack and job hind
Step VI: hand band and hind land lack job and so on.
As per the rule followed in the above steps, find out the appropriate step for the given input or vice versa in the following questions.
1).Input: do we he is at all
Which of the following steps would be
“all we he is do at it”?
a)   It is  not possible to get the above step
b)   Step VI
c)   Step IX
d)   Step X
e)   None of these
2).If Step IV of an input is “he is to do what her observe”,
   Which of the following would be the input?
a)   To is he what observe her do
b)   He is to what observe her do
c)   Is he to what observe her do
d)   Can’t say
e)   None of these
3).If Step IIII of an input is
“when them men can how are you”
What would be step VII of the input?
a)   Then can are when you men how
b)   How are men can you then when
c)   You then can men are when how
d)   How can them men are when you
e)   None of these
4).Input: Stejpan Mesic is the president of Croatia
Which of the following will be step VIII for this input?
a)   The mesic stejpan president is of croatia
b)   The is of mesic Croatia stejpan president
c)   Sejpan mesic is president Croatia of the
d)   The stejpan mesic of is president Croatia
e)   None of these
5).If Step V of an input is
“will you  hit centuries three again at”,
  What will be the middle three words of step VII?
a)   Will you hit
b)   You hit centuries
c)   Hit centuries three
d)   Centuries again
e)   None of these
Directions (6-10): A word arrangement machine, when given a particular input, rearranges it following a particular rule. The following is the illustration of the input and the steps of arrangement.
 
Input: pull the cover and then push into
Step I: pull the then and cover push into
Step II: then the pull into push cover and
Step III: into pull the then and cover push
Step IV: into pull and then the cover push and so on
6).Input: Try your best until you get goal
Which of the following steps would be ‘get goal try until you your best’?
a)   Step II
b)   Step III
c)   Step IV
d)   Step V
e)   None of these
7).If Step VI of an input is
 “deep gutter ball into the  has fallen”
Which of the following would definitely be the input?
a)   Has the ball fallen into deep gutter
b)   Ball has fallen into the deep gutter
c)   Deep gutter has fallen into the ball
d)   Gutter has deep ball fallen into the
e)   None of these
8).If Step IV of an input is
 “we can’t measure the depth without scale”,
What would be step VII?
a)   Scale we the measure can’t depth without
b)   The we scale without depth can’t measure
c)   Without we scale the can’t measure depth
d)   The we depth without scale can’t measure
e)   None of these
9).Input: standing hard always is impossible for all
Which of the following will be step VIII for this input?
a)   Hard all standing is impossible for always
b)   Hard all impossible is standing for always
c)   Impossible all hard always for standing is
d)   Impossible all for always hard standing is
e)   None of these
10).If step I of an input is “Play and Jump until you tired fully”
What would be step VI of the input given above?
a)   Jump fully tired you and play until
b)   Tired fully jump until play and you
c)   Tired fully play until jump and you
d)   Play fully tired you and jump until
e)   None of these
Answers:                         
1). d)   2). a)   3). b)   4). c)   5). e)   6). e)   7). b)   8). a)   9). d)   10). c)
EXPLANATIONS
 
Here the rule followed is:
P.If Input is 1 2 3 4 5 6 7, then Step  I becomes5 1 2 6 3 4 7.
Q .If Step I is 1 2 3 4  5 6 7, then Step II becomes 1 3 5 7 2 4 6.
R.If Step II is 1 2 3 4  5 6 7, then Step III  becomes 1 5 6 2 7 3 4.
S .If Step III is 1 2 3 4  5 6 7, then Step IV becomes 6 4 2 7 5 3 1.
Again, rules P, Q, R and S are used to get steps V, VI, VII and VIII respectively. The process continues for steps 1X, X,…..
For convenience, we assign a letter for each word of the Input:

And A, band –B, land –C, hand –D, hind-E, lack –F, job –G

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Chart
Input:
A
B
C
D
E
F
G
Step I:
E
A
B
F
C
D
G
Step II:
E
B
C
G
A
F
D
Step III:
E
A
F
B
D
C
G
Step IV
C
B
A
G
D
F
E
Step V
D
C
B
F
A
G
E
Step VI
D
B
A
E
C
F
G
Step VII
D
C
F
B
G
A
E
Step VIII
A
B
C
E
G
F
D
Step IX
G
A
B
F
C
E
D
Step X
G
B
C
D
A
F
E
1.Input: do we he is it at all
   A   B C D E F G
Given step: all we he is do at it
                   G  B  C D A  F E
Now, see the chart. Letters assigned for step X match with the letters obtained for the given step.
Answer: d)
 
2.Step IV: he is to do what her observe
       C  B A G    D  F     E
Input: A  B C    D      E        F  G
         to is he what observe her do
Answer: a)
 
3.Step III: when then men can how are you
                     E     A     F    B    D   C  G
Step VII: D    C  F      B    G  A     E
             How are men can you then when
Answer: b)
 
4.Input: stejpan mesic is the president of Croatia
                   A        B    C D      E         F G
Step VIII: A          B   C      E           G    F D
            Stejpan mesic is president croatia of the
Answer: c)
 
5.Step V: will you hit centuries three again at
        D  C   B       F         A     G    E
Step VII: D   C       F         B   G      A   E
            Will you centuries hit again three at
Answer: e)
 
Questions (6-10):
 

It is a case of three-step type shifting. As you have reed in our Magical Book Series: Analytical Reasoning by MK Pandey in a 3-step shifting, the change in going from Input to step I differs from the change from step I to step II and step II to step III. The change from Input to step I matches with the change from step III to step IV; the change from step I to step II matches with the change from step IV to step V; and the change from step II to step III matches with the change from step V to step VI. Let us replace the word of the input by letters pull =A, the =B, cover=C, and =D, then =E, push =F, into =G

1
2
3
4
5
6
7
Input:
A
B
C
D
E
F
G
Step I:
A
B
E
D
C
F
G
Step II:
E
B
A
G
F
C
D
Step III:
G
A
B
E
D
C
F
Step IV
G
A
D
E
B
C
F
Step V
D
A
G
F
C
B
E
Step VI
F
G
A
D
E
B
C
Step VII
F
G
E
D
A
B
C
Step VIII
E
G
F
C
B
A
D
6.Step VI
Input: Try your best until you get goal
           A     B    C     D   E   F  G
           Get goal try until you your best
             F    G   A   D   E    B    C
Now, see the chart. You get FGADEBC in step VI.
Answer: e)
 
7.Step VI: deep gutter ball into the has fallen
                      F      G    A    D   E  B    C
Input: A    B    C    D   E     F     G
        Ball has fallen into the deep gutter
Answer: b)
 
8.Step IV: we can’t measure the depth without scale
                   G   A          D      E      B        C      F
Step VII: F       G  E      D         A      B        C
              Scale we the measure can’t depth without
Answer: a)
 
9.Input: standing hard always is impossible for all
                    A         B       C   D      E          F G
Step VIII: E               G   F  C         B                           A        D
               Impossible all for always hard standing hard standing is
Answer: d)
 
10.Step I: play and jump until you tired fully
                   A     B    E      D   C    F   G
Step VI: F     G    A   D      E    B    C
           Tired fully play until jump and you
Answer: c)

 

/ 5. Reviews