Reasoning Questions (Mixed Reasoning) for IBPS Clerk Mains

    Reasoning Questions (Mixed Reasoning) for IBPS Clerk Mains
    Reasoning Questions (Mixed Reasoning) for IBPS Clerk Mains:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


    Directions (Q. 1-10): Study the following information carefully and answer the given questions   

    1). Four of the five eatables are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)    Apple
    b)    Banana
    c)    Peach
    d)    Fig
    e)    Turnip

    2). How many pairs of letters are there in the word VERNACULAR each of which has letters between them in the word and also in the alphabet?
    a)    Zero
    b)    One
    c)    Two
    d)    three
    e)    None of these

    3). If it is possible to make a meaningful word from the second, fourth, tenth and twelfth letters of the word ADVERTISEMENT, using each letter only once, write the last letter of the word as your answer. If more than one such word can be formed, write ‘X’ as your answer.
    a)    P
    b)    X
    c)    N
    d)    M
    e)    D

    4). In a certain code “BLEAR” is written as “MCVSB” and “BLARE” is written as “MCZFS”. How is “REBEL” written in that code?
    a)    FSRYF
    b)    FSMYF
    c)    FSYMF
    d)    BSYMF
    e)    None of these

    5). Four of the following five are alike in a certain way and form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)    131
    b)    133
    c)    143
    d)    87
    e)    57

    6). Four of the following five are alike in a certain way based on the position in above arrangement and form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    a)    HPT    
    b)    OVS
    c)    ARW
    d)    ABC
    e)    BMC
    7). A man is facing north-west. He turns 900 in the clockwise direction and then 1350 in the anticlockwise direction. Which direction is he facing now?
    a)    East
    b)    West
    c)    North
    d)    South
    e)    None of these

    8). Out of the five car manufacturing companies A,B,C,D and E, the production of company B is more than that of company A but not more than that of company E.  Production of company C is more than the production of company B but not as much as the production of company D. Considering the information to be true, which of the following is definitely true?
    a)    Production of company D is highest of all the five companies.
    b)    Company C produces more number of cars than company E.
    c)    The numbers of cars manufactured by companies E and C are equal.
    d)    Company A produces the lowest number of cars.
    e)    None of these

    9). Pointing to a man, Rohit  recalled, ’He is the son of the mother of the father of my daughter. ’How is Rohit related to the man?
    a)    cousin
    b)    brother
    c)    nephew
    d)    uncle
    e)    son

    10). In a class Seema is 10th from the top and Bablee is 20th from the bottom. Raju is 11  ranks below Seema and 21 ranks above Bablee. How many students are in the class if list includes all the students of the class?
    a)    60
    b)    61
    c)    62
    d)    Data inadequate
    e)    None of these

    Answers:   
    1). e) 2). b) 3). e) 4). c) 5). a) 6). d) 7). b) 8). d) 9). b) 10). b)

    EXPLANATIONS:

    1. Turnip is a root vegetable while others are fruits.
    Answer: e)

    2. V E R N A C U L A R
    Answer: b)

    3. The respective letters are D, E, M and N. Of these letters, only MEND can be forms.
    Answer: e)

    4. First interchange the first and second letters of the word. Now interchange fourth and fifth letters. BLEARàLBERA. Now write each letter (expect middle letter) one place forward. You get LBERAàMCESB. Now replace the middle letter with same positioned letter from the right end of English alphabet.
    MCESB→MCVSB.
    Similarly,
    REBEL→ERBLE→FSBMF→FSYMF.
    Answer: c)

    5. Except it all others are non prime numbers.
    Answer: a)

    6. Others are groups of consecutive elements in the series.
    Answer: d)

    7. As shown in Fig. the man initially faces in the direction OP. On moving 900 clockwise the man faces in the direction OQ. On further moving 1350 anticlockwise, he faces in the direction OR, which is West.

    Answer: b)

    8. E>B>A…….(i)  D>C>B………(ii)
    Answer: d)

    9. Rohit’s daughter’s father →Rohit
    Mother of Rohit’s daughter’s father Rohit’s mother
    Son other than Rohit of Rohit’s mother→Rohit’s brother.
    Answer: b)

    10.  
    Thus,total number of students can be calculated easily by Bablee’s position from the top and the bottom.
    Answer: b)

    Share your Marks out of 10 in comment box.

    For More Reasoning Questions- Click Here
    Online Mock Tests 2019: