Reasoning Questions (Syllogism) for AAO/SO Exams

Reasoning Questions (Input-Output) for IBPS/SBI SO Exams Set-10
Reasoning Questions (Syllogism) for AAO/SO Exams Set-14:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now


Directions (Q.1-5): In each question below are given two/three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts. Give answer

1). Statements:    All books are novels.
No novel is a pen
All pens are pencils.
Conclusions:           I. No book is a pen.
II. All books being pencils is a possibility.
a)    If only conclusion I follows.
b)    If only conclusion II follows.
c)    If either conclusion I or II follows.
d)    If neither conclusion I nor II follows.
e)    If both conclusions I and II follow.

2). Statements:    All books are novels.
No novel is a pen
All pens are pencils
Conclusions:           I. No pencil is a book
II. All novels being pencils is a possibility.
a)    If only conclusion I follows.
b)    If only conclusion II follows.
c)    If either conclusion I or II follows.
d)    If neither conclusion I nor II follows.
e)    If both conclusions I and II follow.

3). Statements:    Some cats are dogs.
All rats are dogs.
Conclusions:           I. All cats being rats is a possibility.
II. No rat is a cat.
a)    If only conclusion I follows.
b)    If only conclusion II follows.
c)    If either conclusion I or II follows.
d)    If neither conclusion I nor II follows.
e)    If both conclusions I and II follow.

4).Statements:     No boy is a postgraduate.
Some postgraduates are girls.
All girls are intelligent.
Conclusions:           I. All boys being intelligent is a possibility.
II. No boy is a girl.
a)    If only conclusion I follows.
b)    If only conclusion II follows.
c)    If either conclusion I or II follows.
d)    If neither conclusion I nor II follows.
e)    If both conclusions I and II follow.

5).Statements:     No boy is a postgraduate.
Some postgraduates are girls.
All girls are intelligent.
Conclusions:          I. No intelligent is a postgraduate.
II. At least some intelligent are postgraduates.
a)    If only conclusion I follows.
b)    If only conclusion II follows.
c)    If either conclusion I or II follows.
d)    If neither conclusion I nor II follows.
e)    If both conclusions I and II follow.

Directions (Q.6-10): In each question below are given three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

6). Statements:    a. No mat is a fan.
b. Some fans are cars.
c. All cars are shirts.
Conclusions:           I. All mats are cars.
II. All shirts are cars.
III. Some shirts are fans.
IV. No shirt is a mat.
a)    Only either II or IV and III follow
b)    Only I and II follow
c)    Only IV follows
d)    Only III follows
e)    None of these
7). Statements:    a. Some clips are copies.
b. Some copies are magazines
c. No magazine is a dictionary.
Conclusions:           I. No copies are dictionaries.
II. Some copies are dictionaries.
III. Some copies are not dictionaries
IV. No clips are magazines
a)    Only III follows
b)    Only either I or II and III follow
c)    Only I follows
d)    Only either I or II follows
e)    None of these

8). Statements:    a. Some headphones are earphones.
b. All earphones are telephones.
c. No telephones are televisions.
Conclusions:           I. No earphones are televisions.
II. Some headphones are not televisions.
III. Some headphones are telephones.
IV. Some telephones are not televisions.
a)    All follow
b)    Only I, II and III follow
c)    Only II, III and IV follow
d)    Only I, III and IV follow
e)    None of thee

9). Statements:    a. All tourists are politicians.
b. Some tourists are leaders.
c. Some politicians are ministers.
Conclusions:           I. Some leaders are ministers.
II. All leaders are politicians.
III. Some ministers are not politicians.
IV. Some politicians are not tourists.
a)    None follows
b)    All follow
c)    Only I and II follow
d)    Only II and III follow
e)    None of these

10). Statements:   a. some pots are keys.
b. Some keys are locks.
c. All keys are rings.
Conclusions:           I. Some pots are locks.
II. Some pots are not locks.
III. Some pots are rings.
IV. Some pots are not rings.
a)    Only either III or IV follows
b)    Only either I or II follows
c)    Only either I or II and III follow
d)    None follows
e)    None of these

Answers:
1). e) 2). b) 3). a) 4). a) 5). b) 6). d) 7). b) 8). a) 9). a) 10). c)

Solution:

1. All books are novels (A) + No novels is a pen (E) = A + E = E = No book is a pen. Hence, conclusion I follows.
Again, No book is a pen (E) + All pens are pencils (A) = E + A = O* =Some pencils are not books. It means, All books being pencils is a possibility, Thus, conclusion II follows.
Answer: e)

2. No novel is a pen (E) +A ll pens are pencils (A) = E + A = O* = Some pencils are not novels. It means, All novels being pencils is a possibility. Hence, conclusion II follows.
Now, No book is a pen (E) + All pens are pencils (A) = E + A = O* = Some books are not pencils. Hence, conclusion I does not follow.
Answer: b)

3. Some cats are dog à conversion à Some dogs are cats. Now, All rats are dogs (A) + Some dogs are cats (I) = A + I = No conclusion. Thus we can’t reach any definite conclusion by combining the statements. However, note that these are not negative statement. So II gets rejected outright while the possibility of conclusion I exists.
Answer: a)

4. Some postgraduates are girls (I) All girls are intelligent (A) = I + A = I = Some postgraduates are intelligent (I). Now, No boy is a postgraduate (E) + Some postgraduates are intelligent (I) = E + I = O* = Some intelligent are not boys. It means all boys being intelligent are a possibility. Hence, conclusion I follow.
Again, No boy is a postgraduate (E) + Some postgraduates are girls (I) = E + I = O* = Some girls are not boys. Thus conclusion II does not follow.
Answer: a)

5. Some postgraduates are girls (I) + All girls are intelligent (A) = I + A = I = Some postgraduates are intelligent → conversion→ Some intelligent are postgraduates. Hence, conclusion II follows. But conclusion I do not follow.
Answer: b)

6. Statement (a) + Statement (b) give conclusion “Some cars are not mats”. Hence, I does not follow. “All cars are shirts” does not imply “All shirts are cars”. Hence, conclusion II does not follow.
Statement (b) + statement (c) gives conclusion III [I + A = I]
Statement (a) and (b) give O-type conclusion. And this O-type conclusion gives no conclusion with statement (c). Hence, conclusion IV does not follow.
Answer: d)

7. Statement (b) + statement (c) gives conclusion III [I + E = O]. Again, conclusion I and II makes a complementary pair. Hence, either I or II also follow.
Answer: b)

8. Statement (b) + statement (c) gives conclusion I [A+E=E]. Now, statement (a) + conclusion I gives conclusion II [I + E = O]. Statement (a) + statement (b) gives conclusion III [I + A = I]. Conclusion IV directly follows from statement (c)
Answer: a)

9. Conversion of statement (b) + statement (a) gives conclusion “Some leaders are politicians” [I + A = I]. Hence, II does not follow. Now “Some leaders are politicians” + statement (c) gives no conclusion [I+I=No conclusion]. Hence, I does not follow. An I-type statement does not give on O-type conclusion. Hence, conclusion III does not follow. Again, an A-type statement does not give an O-type conclusion. Hence, IV does not follow.
Answer: a)

10. Statement (a) + Statement (c) gives conclusion III [I + A = I]. Hence, III follows but IV does not follow. Conclusions I and II make a complementary pair. Hence either I or II also follows.
Answer: c)

For More Reasoning Questions – Click Here

/ 5. Reviews