SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-10:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1 -4): Study the following graph to answer the given questions.
 Percent profit earned by two companies over the given years.

1).If the Expenditure of Company B in 2000 was Rs. 200 crores. What was its Income?
a)  Rs. 240 crores
b)  Rs. 220 crores
c)  Rs. 160 crores
d)  Cannot be determined
e)  None of these

2).If the Income of Company A in 2002 was Rs. 600 crores, what was its Expenditure?
a)  Rs. 360 crores
b)  Rs. 480 crores
c)  Rs. 375 crores
d)  Cannot be determined
e)  None of these

3).If the Income of Company B in 1998 was Rs. 200 crores, what was its profit in 1999?
a)  Rs. 21.5 crores
b)  Rs. 153 crores
c)  Rs. 46.15 crores
d)  Cannot be determined
e)  None of these

4).If the Income of the two companies in1998 were equal, what was the ratio of their Expenditure?
a)  1 : 2
b)  26 : 27
c)  100 : 67
d)  Cannot be determined
e)  None of these

Directions (5 -7) :Study the following graph to answer the given questions
Units Manufactured by two companies over the year (Number in thousands)
5).For Company B, what is the percentage increase in production from 2000 to 2001?
a)  50%
b)  20%
c)  30%
d)  100%
e)  12.5%

6).what is the average number of units manufactured by Company B over the years?
a)  16,500
b)  18,500
c)  17,000
d)  17,500
e)  None of these

7).What is the difference in the total units manufactured by the two companies for the given years?
a)  20,000
b)  12,000
c)  7,500
d)  10,000
e)  None of these

Direction(8 – 12): Study the following information to answer the given questions.
Income and Expenditure of a company for the given years
       Profit  =  Income – Expenditure
     Percent profit = (profit  / Expenditure) × 100

8).What is the percent profit earned in 2001 – 2002?

a)  200
b)  125
c)  100
d)  12.5
e)  None of these

9).What is the difference in the percent profit in 1999 – 2000 and 2000 – 2001?
a)  25
b)  20
c)  15
d)  10
e)  None of these

10).What is the average income (in crore Rs) for the given years?
a)  265
b)  2550
c)  160
d)  250
e)  None of these

11).In which year the percent profit earned is the highest? 
a)  2000 – 2001
b)  1997 – 1998
c)  1999 – 2000
d)  2001 – 2002
e)  None of these

12).What is the average profit earned (in crore Rs) for the given years?
a)  95
b)  160
c)  70
d)  19
e)  None of these

Answers:                    
1).a) 2).c) 3).d) 4).b) 5).e) 6).a) 7).d) 8).c) 9).d) 10).e)   11).b)    12).a)

Solution:

1).Let the Income be Rs x crores
:. 20 = [(x – 200) / 200] × 100
 or 40 = x – 200
or x = Rs 240 crores
Answer :a)

2).The Income of Company A in 2002 = Rs. 600 crores % profit = 60
 Let the expenditure be Rs.  x crores
 :. 60 = [(600 – x) / x] × 100
or, x = [(600  – x) / 60] × 100
or, 3x = 3000 – 5x
or. 8x = 3000
or x = [3000] / 8 = Rs. 375 crores
Answer :c)

3).It can’t be determined as Income and Expenditure of respective year is not known.
Answer :d)

4).Let their equal income be Rs. 1 crores. Also, let expenditure of Company A be Rs. E1crore and that of Company B be Rs E2  crores
Now, 35 = [( I – E1) / E1] × 100
or, 35 E1 = 100 I – 100 E1
or, 135 E1 = 100 I …………..(i)
Similarly,
30 = [(I – E2) / E2] × 100 I …………(ii)
From equations (i) and (ii),
135 E1 = 130 E2
or, E1 / E2 = 130 / 135 = 26 / 27
i.e., E1 : E2 = 26 : 27
Answer :b)

5).Production of Company B in year 2000
= 20,000 units, production in year 2001 = 22.5
Thousands  = 22,500 units
Required percentage = [(22,500 – 20,000) / 20,000] ×100 = 12.5%
Answer :e)

6).Required average
= [(7.5 + 10 + 20 + 22.5 + 22.5) / 5] thousands
= 82.5 thousands / 5 = 16,500
Answer :a)

7).Total units produced by Company A
= (10 + 12.5 + 15 + 30 + 25) × 1000 = 92, 500
Total units produced by Company B
= (7.5 + 10 + 20 + 22.5 + 22.5) × 1000 = 82,500
:. Required difference = 92,500 – 82,500 = 10,000
Answer :d)

8).Income in 2001 – 2002 = Rs. 250 crores
 Expenditure in 2001- 2002 = Rs. 125 crores
:. Percent profit = [(250 – 125) / 125] × 100 = 100
Answer :c)

9).Percent profit in 1999 – 2000
 = [(325 – 250) / 250] ×100 = 30
Percent profit in 2000 – 2001 = [(350 – 250) / 250] × 100 = 40
:. Required difference  = 10
Answer :d)

10).Required average income
= Rs. (150 + 200 + 325 + 350 + 250) / 5
= Rs. 1275 / 5 crores = Rs. 255 crores
Answer :e)

11).Percent profit for year 2001-2002 = 100
1999 – 2000 = 30
2000 – 2001 = 40
Now, percent profit in year
1997 – 98 = [(150 – 50) / 50] ×100 = 200
In 1998 – 99 = [(200 – 125) / 125] × 100 = 60
Answer :b)

12).Profit earned in year.
1997 – 98 = Rs (150 – 50) crores = Rs 100 crores
1998 – 99 =Rs (200 – 125) crores = Rs 75 crores
1999 – 2000 = Rs (325 – 250) crores = Rs 75 crores
2000 – 2001 = Rs (350 – 250) crores = Rs 100 crores
2001 – 2002 = Rs (250 – 125) crores = Rs 125 crores
:. Required average
 = Rs. (100 + 75 + 75 +100 + 125)crores / 5
=Rs. (475 / 5) crores
= Rs. 95 crores
Answer :a)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk – Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: