SBI Clerk 2016 Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set2:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Direction (Q. 14) :Study the following table carefully and answer the questions given below.
The table shows the total number of students in four different colleges A, B, C and D and the number of students placed for jobs in six different years.
College


Year

A

B

C

D


Total students

Placed

TS

P

TS

P

TS

P


2007

500

230

480

250

600

330

490

280

2008

550

140

450

310

450

170

520

170

2009

525

190

590

230

580

320

590

320

2010

600

230

540

190

670

200

410

270

2011

575

210

490

310

540

180

630

200

2012

580

220

500

200

700

250

650

310

Note :TS = Total students, P = Placed
1).In which year was the percentage of students selected for jobs the maximum ?
a) 2012
b) 2010
c) 2007
d) 2008
e) 2009
2).What is the ratio of the total students of college C to those selected for jobs from that college during 2007 โ 2012 ?
a) 354 : 145
b) 320 : 237
c) 317 : 241
d) 391 : 193
e) 379 : 261
3).In which college was the percentage of the students selected for the job the maximum in 2009 ?
a) A
b) C
c) B
d) D
e) Data is not sufficient
4).The total number of students of college D who were selected for jobs during 20072012 was what percent more than that of college B who were selected for jobs during 2007 โ 2012?
a) 8.9%
b) 5.42%
c) 6.2%
d) 4.02%
e) 7.1%
5).A hen and a goat were sold for Rs. 540, thereby making a profit of 25% on a hen and 20% on a goat. When sold for Rs. 538 the profit would be 20% on hen and 25% on goat. Find the cost of a hen (in Rs).
a) 250
b) 220
c) 200
d) 240
e) None of these
Directions (Q. 610) :Study the following Piechart and table carefully and answer the questions given below:
Total no .of computers sold = 75000
The ratio of the number of computers of Company X to that of Company Y sold during the given six months.
Month

Ratio

January

21 : 4

February

12 : 13

March

3 : 2

April

17 : 8

May

19 : 6

June

4 : 11

6).What is the ratio of the number of computers of Company Y sold during January to that sold during April ?
a) 135 : 132
b) 132 : 137
c) 39 : 132
d) 113 : 39
e) None of these
7).If 37% of the computers of Company Y were sold at a discount in May, how many computers of Company Y were sold without any discount during the same month ?
a) 1690
b) 1691
c) 1707
d) 1701
e) 1700
8).If the shopkeeper earned a profit of Rs. 517 on each computer of Company Y sold during April, what was his total profit earned on the computer of that company during the same month ?
a) Rs. 5800740
b) Rs. 2729760
c) Rs. 3729760
d) Rs. 5900741
e) None of these
9).The number of computers of Company X sold during January is approximately what percent of the number of computers of that company sold during May ?
a) 90%
b) 78%
c) 80%
d) 83%
e) 96%
10).what is the total number of computers of Company Y sold in the month of May and June ?
a) 6330
b) 6340
c) 6320
d) 6600
e) 8750
Answers:
1). c) 2). a) 3). b) 4). d) 5). d) 6). c) 7). d) 8). b) 9). e) 10). e)
Solution:
1).Total Students of all colleges in 2007 =(500+480+600+490) = 2070 Number of Students who were selected for jobs in that year=(230+250+330+280)=1090
Reqd%=(1090 / 2070) ร 100=52.65%
In 2008,
Total number of Students in all colleges=(550+450+450+520)=1970
Number of Students who were selected forjobs=(140+310+170+170)=790
Percentage=(790 / 1970) ร 100 = 40.1%
In ,2009, Total number of students in all colleges=525+590+580+590=2285
Number of Students who were selected forjobs in 2009=(190+230+320)=1060
Percentage =(1060 / 2285) ร 100 = 46.4%
In 2010 ,Total number of Students in all colleges=(600+540+670+410)=2220
In 2010 ,Total number of Students in all colleges=(600+540+670+410)=2220
Number of Students who were selected forjobs=(230+190+200+270)=890
Percentage= (890 / 2220) ร 100 = 40.09%
In 2011,Total number of Students in all colleges=(575+490+540+630)=2235
In 2011,Total number of Students in all colleges=(575+490+540+630)=2235
Number of Students who were selected forjobs=(210+310+180+200)=900
Percentage= (900 / 2235) ร 100=40.26% In 2012,
Total number of Students in all colleges=(580+500+700+650)=2430
Number of Students who were selected forjobs=(220+200+250+310)=980
Percentage= (980 / 2430) ร100=40.32%
In 2007, Percentage of Students who were selected for jobs was the maximum
Answer :c)
2).Total Students of college C during 2007 – 2012=(600+450+580+670+540+700+=3540
No.of Students selected for jobs in college C during 20072012=(330+170+320+200+180+250)=1450
Required ratio=3540:1450=354:145
Answer : a)
3).Total No.of Students college A in 2009=525
No.of Students selected for jobs=190
Percentage of Students who got jobs
= (190 / 525) ร 100=36.19%
Total No.of Students college B in 2009=590
No.of Students selected for jobs=230
Percentage of Students who got jobs
= (230 / 590) ร 100=38.98%
Total No.of Students college in 2009=580
Percentage of Students who got jobs
= (320 / 580) ร 100=55.17%
Total Students college D in 2009=590
Those who selected for jobs=320
Percentage of Students who got jobs
=320/590 x 100=54.23%
Required college is C.
Answer : b)
4).Total number of Students college D who were selected for jobs during 20072012=(280+170+320+270+200+310+=1550
Total number of Students of college B who were selected for jobs during 20072012=(250+310+230=190+310+200)=1490
Required Percentage= [(1550 โ 1490) / 1490] ร 100=60
= (60 / 1490 )100=4.02%
= (60 / 1490 )100=4.02%
Answer : d)
5). Let the CP of a hen and a goat be Rs. x and Rs. y respectively.
Then, (5x / 4) + (6y / 5) = 540 or 25x + 24y = 10800 โฆโฆ(i)
Again, (6x / 5) + (5x / 4) = 538 or 24x + 25y = 10760 โฆโฆ.(ii)
Solving we get x = Rs. 240 y = Rs. 200
Answer : d)
6).Reqd ratio = (750ร 13 ร 4) / 25 : (750 ร 22 ร 8) / 25 = 1560 : 5280 = 39 : 132
Answer : c)
7).Numbers of computers sold by Company Y in the month of May = 75000ร (15 / 100) ร (6 / 25) = 2700
37% of computers sold by Company Y at a Discount=2700 ร (22 / 100) = 750 ร 22
No. of computers sold with out discount = 2700999=1701
No. of computers sold with out discount = 2700999=1701
Answer : d)
8).No. of computers sold during the month of April
=75000 ร (22 / 100) = 750 ร 22 = 16500
Total number of computers of Company Y sold during the month of April
=16500 ร (8 / 25) = 660 ร 8 = 5280
Total profit = 5280 ร 517 = Rs. 2729760
Total profit = 5280 ร 517 = Rs. 2729760
Answer : b)
9). Total number of computers of Company X sold during the month of January =75000 ร (21 / 25) ร (13 / 100) = 8190
Total number of computers of Company X sold during the month of may = 75000 ร (19 / 25) ร (15 / 100) = 8550
Reqd % = (8190 / 8550) ร 100 = 95.78% = 96%
Total number of computers of Company X sold during the month of may = 75000 ร (19 / 25) ร (15 / 100) = 8550
Reqd % = (8190 / 8550) ร 100 = 95.78% = 96%
Answer : e)
10).Total number of computers of Company Y sold during the month of may and June together
=75000 ร (15 / 100) ร (6 / 25) + 75000 ร (11 / 100) ร (11 / 5)
= 2700+6050 = 8750s
= 2700+6050 = 8750s
Answer : e)
Online Mock Tests 2019: