SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)

SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)
SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series) Set-8:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Direction (1-10): In the following number series only one is wrong number. Find out the wrong number.
1). 32, 34, 37, 46, 62, 87, 123
a)  34
b)  37
c)  62
d)  87
e)  46

2). 7, 18, 40, 106, 183, 282, 403
a)  18
b)  282
c)  40
d)  106
e)  183

3). 850, 843, 829, 808, 788, 745, 703
a)  843
b)  829
c)  808
d)  788
e)  745

4). 33, 321, 465, 537, 573, 590, 600
a)  321
b)  465
c)  573
d)  537
e)  590

5). 37, 47, 52, 67, 87, 112, 142
a)  47
b)  52
c)  67
d)  87
e)  112

6). 850, 600, 550, 500, 475, 462.5, 456.25
a)  600
b)  550
c)  500
d)  462.5
e)  None of these

7). 2, 10, 18, 54, 162, 486, 1458
a)  18
b)  54
c)  162
d)  10
e)  None of these

8).13, 25, 40, 57, 79, 103, 130
a)  25
b)  40
c)  57
d)  79
e)  None of these

9). 8, 12, 24, 46, 72, 108, 216
a)  12
b)  24
c)  46
d)  72
e)  None of these

10). 142, 119, 100, 83, 65, 59, 52
a)  65
b)  100
c)  59
d)  119
e)  None of these
Answers:
1). a)   2). c)   3). d)   4). e)   5). a)   6). a)   7). d)   8). c)   9). c)   10). a)  
Solution:

1).

 So the wrong number is 34 which must be 33.

Answer : a)

2).

So, the wrong number is 40 which must be 51.

Answer : c)

3).

So, the wrong number is 788 which must be 780.

Answer : d)

4).

So, the wrong number is 590 which must be 591.

Answer : e)

5).

So, the wrong number is 47 which must be 42.

Answer : a)

6).

So, wrong number = 600

Correct number = 850 – 200 = 650
Answer : a)

7).

So, wrong number = 10

Correct number = 2 × 3 = 6
Answer : d)

8).

So, wrong number = 57

Correct number = 40 + 18 = 58
Answer : c)

9).

So, wrong number = 46

Correct number = 24 × 1.5 = 36
Answer : c)

10).

So, wrong number = 65

Correct number = 83 – 13 = 70
Answer : a)
More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk – Click Here

/ 5. Reviews