SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding-Decoding)

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding-Decoding)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding-Decoding) Set-7:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1).If in a certain code language ‘Sachin is great’ is written as ‘ga ma ra’, ‘is he poor’ is written as ‘ta sa ga’, then find the code for ‘is’ ?
a)  ta
b)  ma
c)  ga
d)  ra
e)  none of these

2).If in a certain code language ‘fruits are sweet’ is written as ‘pa ma la’ and ‘you are sweet’ is written as ‘pa ma ta’, then find the code for ‘fruits’ ?
a)  ta
b)  ma
c)  pa
d)  la
e)  none of these

3).If in a certain code language ‘pick and choose’ is written as ‘ko ho po’ and ‘pick up and come’ is written as ‘to no ko po’, then how will ‘pick’ be written in that language?
a)  ko
b)  po
c)  ko or po
d)  cannot be determined
e)  none of these

4).If a certain code language ‘open the door’ is written as ‘ka te jo’, ‘door is closed’ is written as ‘jo pa ma’ and ‘this is good’ is written as ‘la ra pa’, then how will ‘closed’ be written in that language ?
a)  ma
b)  pa
c)  ja
d)  ka
e)  none of these

5).In a certain code language, ‘Sue Re Nik’ means ‘She is brave’, ‘Pi Sor Re Nik’ means ‘she is always smiling’ and ‘Sor Re Zhi’ means ‘Is always cheerful’. What is the code used for the word ‘smiling’ ?
a)  Sor
b)  Nik
c)  Re
d)  Pi
e)  None of these

6).If in a certain code language ‘nik ka pa’ means ‘who are you’, ‘ka na ta da’ means ‘you may come here’ and ‘ho ta sa’ means ‘come and go’, then what does ‘nik’ mean in that language ?
a)  who
b)  are
c)  ‘who’ or ‘are’
d)  Data inadequate
e)  None of the above

7).If in a certain code language ‘how can you go’ is written as ‘ja da ka pa’; ‘you come here’ is written as ‘na ka sa’ and ‘come and go’ is written as ‘ra pa sa’, then how will ‘here’ be written in that language?
a)  ja
b)  na
c)  pa
d)  data inadequate
e)  none of the above

8).In a certain language ‘pre not bis’ means ‘smoking is harmful’, ‘vog dor not’ means ‘avoid harmful habit’, and ‘dor bis yel’ means ‘please avoid smoking‘, which of the following means ‘habit’ in that language ?
a)  vog
b)  not
c)  dor
d)  bis
e)  none of these

9).If in a certain code language ‘where are you’ is written as ‘pit ka ta’ and ‘are they there’ is written as ‘sa da ka’ and ‘they may come’ is written as ‘da na ja’, then how will ‘there’ be written in that language ?
a)  da
b)  sa
c)  ka
d)  data inadequate
e)  none of these

10).If in a certain code language ‘how old are you’ is written as ‘ko to po ha’ and ‘you are very beautiful’ is written as ‘na po da to’, then how will ‘how’ be written in that language ?
a)  ko
b)  ha
c)  ‘ko’ or ‘ha’
d)  Data inadequate
e)  None of these

Answers:
1).c   2).d   3).c   4).a   5).d   6).c   7).b   8).a   9).b   10).c
Detailed Explanation:

1).


2).


3).


4).


5).


6).


7).


8).


9).


10).


For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here
Online Mock Tests 2019: