SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-43:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 – 12) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions?


1).1250 / ? = ? / 450
a)  750
b)  600
c)  450
d)  300
e)  900
2).65% of 75 + 35% of 25 = ? % of 460
a)  7.5
b)  8.25
c)  9
d)  12.5
e)  None of these
3).3√148877 = 30 + ?
a)  19
b)  20
c)  21
d)  22
e)  23
4).[12(3 / 5) – 5(2 / 5)] / 5(3 / 70) = ?
a)  1(131 / 353)
b)  2(141 / 353)
c)  1(151 / 353)
d)  3(151 / 353)
e)  None of these
5).1805 / 19 + 65 = 200 + ?
a)  70
b)  -40
c)  30
d)  -30
e)  None of these
6).16.23 × 12.9 + 17.32 = ?
a)  294.0036
b)  490.4706
c)  226.687
d)  432.795
e)  None of these
7).998711 – 362 – 74563 – 8526 – 66156 = ?
a)  849104
b)  849014
c)  849284
d)  981416
e)  None of these
8).32% of 860 × ? = 61920
a)  252
b)  255
c)  215
d)  205
e)  None of these
9).[ (6)3 × (9)2 ] / 18 = ?
a)  1458
b)  972
c)  8748
d)  162
e)  None of these
10).7410 + ? – 3652 – 1479 = 11820
a)  9451
b)  9527
c)  9441
d)  9541
e)  None of these
11).(73)2– (41)2 + (29)2 = ?
a)  4344
b)  4321
c)  4489
d)  4649
e)  None of these
12).2.5 × 4.8 / ? = 30
a)  1.4
b)  0.2
c)  1.2
d)  0.4
e)  None of these
Answers:                    
1). a) 2). d) 3). e) 4). c) 5). b) 6). c) 7). a) 8). e) 9). b) 10). d)  11). c)  12). d)
Solution:

1).(?)2 = 1250 × 450 = 562500
? = 750
Answer:  a)

2).48.7 + 8.75 = (460 / 100)  × ?
57.5 = 4.6 × ?
? = 12.5
Answer: d)

3).3√148877 =3√(53)2 = 53
? = 53 – 30 = 23
Answer: e)

4).[12(3 / 5) – 5(2 / 5)] / 5(3 / 70) = ?
= 7(1 / 5) / 5(3 / 70)
= (36 / 5) / (353 / 70)
= (36 / 5) × (70 / 353)
= 501 / 353 = 1(151 / 353)
Answer: c)

5).1805 / 19 + 65 = 200 + ?
95 + 65 = 200 + ?
160 = 200 + ?
? = -40
Answer: b)

6).? = 16.23 × 12.9 + 17.32
= 209.367 + 17.32
= 226.687
Answer: c)

7).? = 998711 – (362 + 74563 + 8526 + 66156)
= 998711 – 149607 = 849104
Answer: a)

8).860 × (32 / 100) × ? = 61920
Or, ? = (61920 × 100) / (860 × 32) = 225
Answer: e)

9).[ (6)3 × (9)2 ] / 18 = ?
? = (216 × 81) / 18 = 972
Answer: b)

10).7410 + ? – 3652 – 1479 = 11820
Or, ? + 7410 – 5131 = 11820
Or, ? + 2279 = 11820
Or, ? =11820 – 2279 = 9541
Answer: d)

11).(73)2 – (41)2 + (29)2 = ?
= (73 + 41) (73 – 41) + 841   [∵ a2– b2 = (a + b) (a – b)]
=114 × 32 + 841
= 3648 + 841 = 4489
Answer: c)

12).2.5 × 4.8 / ? = 30
Or, (2.5 × 4.8) / ? = 30
Or, ? = (2.5 × 4.8) / 30 = 0.4
Answer: d)


More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here 
Online Mock Tests 2019: