SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-36:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): what approximate value should come in place of question mark (?) in the following question?
(Note: You are not expected to calculate the exact value.)

1).421 / 35 × 299.99 / 25.05 = ?2
a)  22
b)  24
c)  28
d)  12
e)  18

2).√(197) × 6.99 + 626.96 = ?
a)  885
b)  725
c)  825
d)  650
e)  675

3).19.99 × 15.98 + 224.98 + 125.02 = ?
a)  620
b)  580
c)  670
d)  560
e)  520

4).3214.99 + 285.02 + 600.02 – 4.01 = ?
a)  3650
b)  4100
c)  4200
d)  3225
e)  3400

5).?% of 1239.96 + 59.87% of 449.95 = 579.05
a)  35
b)  15
c)  25
d)  20
e)  30

Directions (Q. 6-10): What approximation value will come in place of question mark (?) in the given questions ? (You are not expected to calculate the exact value.)

6).105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of ? + 1420.99
a)  500
b)  240
c)  310
d)  550
e)  960

7).0.98% of 7824 + 4842 / 119.46 – ? = 78
a)  30
b)  60
c)  40
d)  50
e)  70

8).(41.992 – 18.042) / ? = (13.11)2 – 138.99
a)  48
b)  12
c)  72
d)  84
e)  128

9).(24.96)2 / (34.11 / 20.05) + 67.96 – 89.11 = ?
a)  884
b)  346
c)  252
d)  424
e)  366

10).√(2025.11) × √(256.04) + √(399.95) × √? = 33.98 × 40.11
a)  1682
b)  1024
c)  1582
d)  678
e)  1884

Answers:
1)d   2)b   3)c   4)b   5)c   6)d   7)c   8)a   9)b    10)b
Solution:

1).(?)2≈ 420 / 35 × 300 / 25 = 12 × 300 / 25 = 12 × 12
? = √(12 × 12) = 12
Answer: d)

2).(?) ≈ √(196) × 7 + 627 = 14 × 7 + 627 = 98 + 627 = 725
Answer: b)

3).? = 19.99 × 15.98 + 224.98 + 125
≈ 20 × 16 + 225 + 125 = 320 + 225 + 125 = 670
Answer: c)

4).? ≈ 3215 +285 +600 – 4 = 4100 – 4 ≈ 4100
Answer: b)

5).[(? × 1240) / 100] + [(60% of 450) / 100] ≈ 580
or, ? × 12.40 + 270 = 580
or. ? × 12.40 = 580 – 270 = 310
? = 310 / 12.40 = 25
Answer: c)

6).105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of ? + 1420.99
or, [(105 × 1200) / 100] + [(12 × 2360) / 100] = [(22 × ?) / 100] + 1421
or, [(22 × ?) / 100] = 1260 + 283.20 – 1421 ≈ 1543 – 1421 = 122
? = [(122 × 100) / 22] = [(122 × 50) / 11] = 11 × 50 = 550
Answer: d)

7).0.98% of 7824 + 4842 / 119.46 – ? = 78
or, 1% of 7824 + 4842 / 120 – 78 = ?
or, ? = [(1 × 7824) / 100] + (4842 / 120) – 78
 ≈ 78 + 40 – 78 = 40
Answer: c)

8).[(41.99)2 – (18.04)2] / ? = (13.11)2 – 138.99
or, [(42)2 – (18)2] / ? = (13)2– 139
or, [(42 + 18) (42 – 18)] / ? = 169 – 139
or, 60 × 24 / ? = 30
or, ? = 60 × 24 / 30 = 48
Answer: a)

9).? = (24.96)2 / (34.11 / 20.05) + 67.96 – 89.11
≈ (25)2 / (34 / 20) + 67.96 – 89
≈ 625 / 1.7 + 68 – 89
≈ 367 + 68 – 89 ≈ 346
Answer: b)

10).√(2025.11) × √(256.04) + √(399.95) × √? = 33.98 × 40
or, √(2025) × √(256) + √(400) × √? = 1360
or, 20 × √? = 1360 – 720 = 640
or,  √? = (640 / 20) = 32
? = 32 × 32 = 1024
Answer: b)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: