SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-29:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 – 10) : What will come in place of question mark (?) in the given questions?
1). [ (16)3× (6)2 ] / (4)3 = ?2
a)  16
b)  32
c)  42
d)  48
e)  52
2).√(2304)×√?  = 2832
a)  3481
b)  3691
c)  4891
d)  2642
e)  3923
3).345 / 23 / 5 = √√?
a)  256
b)  92
c)  1296
d)  81
e)  2401
4).3√103823 = ? + 23
a)  29
b)  26
c)  34
d)  24
e)  27
5).15% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
a)  110
b)  95
c)  150
d)  90
e)  100
6).194.751 + 276.233 + 126.021 + 21.753 = ?
a)  616.758
b)  618.758
c)  614.878
d)  620.214
e)  681.758
7).((23)27 × (23)-12) / ?  = (23)12
a)  (23)3
b)  (23)5
c)  (23)27
d)  (23)21
e)  None of these
8).(43.7)2 – ? = (23.6)2
a)  1452.72
b)  1252.73
c)  1248.57
d)  1452.73
e)  1352.73
9).52 × 7 × ? = 4004
a)  13
b)  √151
c)   19
d)  11
e)  210
10).76% of 112 – 42% of 116 = ?
a)  29.6
b)  37.8
c)  36.4
d)  39.8
e)  40.2
Answers:                    
1). d) 2). a) 3). d) 4). d) 5). e) 6). b) 7). a) 8). e) 9). d) 10). c)
Solution:

1).?2 = (163 × 62) / 43 = 46× 62 / 43
43× 62 = 82 × 62
? = 8 × 6 = 48
Answer:  d)

2).48 × √? = 2832
√? = 2832 / 48 = 59
? = 3481
Answer: a)

3).345 / (23 × 5) = √√ ?
Or, √√? = 3
? = (3 × 3)2 = 81
Answer: d)

4).? + 23 =3√103823
=3√(47 × 47 × 47)
Or, ? = 47 – 23 = 24
Answer: d)

5).?% of 1015 / 35 = 150% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
Or, (? × 1015) / (35 × 100) = [(150 × 750) / (100 × 25)]  – 16
Or, (?× 29) / 100 = 45 – 16 = 29
? = 100
Answer: e)

6).194.751 + 276.233 + 126.021 + 21.753 = 618.758
Answer: b)

7). ? = ((23)27× (23)-12 ) / (23)12 = (23)15 / (23)12
= (23)15 – 12 = (23)3
Answer: a)

8).? = (43.7)2 – (23.6)2
= 1909.69 – 556.96 = 1352.73
Answer: e)

9).? = 4004 / (52 × 7) = 4004 / 364 = 11
Answer: d)

10).? = [(76 / 100) × 112] – [(42 / 100) × 116 ]
=85.12 – 48.72 = 36.4
Answer: c)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here
Online Mock Tests 2019: