SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-68:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1).0.32 × 0.32 + (0.18)2 – 0.36 × 0.32 = ?
a)  0.144
b)  0.196
c)  0.0144
d)  1.196
e)  0.0196

2).[2 1/4 + 8 1/2 ] – 8 1/16 + 6 1/8 = ?
a)  8 2/3
b)  9 2/3
c)  5 5/9
d)  6 6/9
e)  8 13/16

3).√ [1 + (56 / 169)] × √[75 + (1/9)] × 3 3/5 = ?2
a)  16
b)  6
c)  4
d)  14
e)  8

4).82 × 7 ÷ ? – 251 = √ (1296)
a)  20
b)  5
c)  3.5
d)  10
e)  2

5).(16.5 × 12) ÷ 36 + 80.9 = ?3 ÷ 2.5
a)  7
b)  6
c)  9
d)  12
e)  8

6).(4096)1/3 × (1728)1/3 – ?2 – 3 = 125
a)  8
b)  4
c)  6
d)  12
e)  3

7).√(3840 × 0.25 ÷ √(5.76)) = 17 1/2 ÷ ?/8
a)  3
b)  7
c)  1
d)  5
e)  8

8).(1595 ÷ 5.5 – 185) / ? = 819 ÷ 39
a)  2
b)  2.5
c)  5
d)  5.5
e)  6

9).√(16 + 16 × 0.25) / √ (7 – ?) = 2
a)  1.5
b)  4
c)  5
d)  2
e)  2.5

10).? ÷ [(25 % 249 – 22 3/4)] = 0.5
a)  19.75
b)  16.75
c)  18.5
d)  18.25
e)  19.25

Answers:                    

1). e) 2). e) 3). b) 4). e) 5). b) 6). a) 7). b) 8). c) 9). d) 10). a)

Solution:

1).? = 0.32 × 0.32 + (0.18)2 – 0.36 × 0.32
(a – b)2 = a2 + b2– 2ab
= (0.32)2 + (0.18)2 – 2 × 0.18 × 0.32
= (0.32 – 0.18)2 = (0.14)2= 0.0196
Answer: e)

2).? = (2 1/4 + 8 1/2) – 8 1/16 + 6 1/8
= 10 + (1/4 + 1/2) – 8 1/16 + 6 1/8
= 10 3/4 – 8 1/16 + 6 1/8
= (10 – 8 + 6) + (3/4 – 1/16 + 1/8)
= 8 + [(12 – 1 + 2) / 16] = 8 13/16
Answer: e)

3).?2 = √[1 + (56 / 169)] × √[75 + (1/9)] × 3 3/5
= √[(169 + 56) / 169] × √[(75 × 9 +1) / 9] × (18 / 5)
= √(225 / 169) × √(676 / 9) × (18 / 5)= 36
? = √(6 × 6) = 6
Answer: b)

4).82 × 7 ÷ ? – 251 = √(1296)
574 ÷ ? = 36 + 251 = 287
 ? = 574 / 287 = 2
Answer: e)

5).?3 ÷ 2.5 = 16.5 × 12 ÷ 36 + 80.9
= 198.0 ÷ 36 + 80.9
?3 =  (5.5 + 80.9) × 2.5 = 86.4 × 2.5 = 216
? =3√(6 × 6 × 6) = 6
Answer: b)

6).(4096)1/3 × (1728)1/3 – ?2 – 3 = 125
(16) × 12 – ?2 – 3 = 125
16 × 12 – 125 – 3 = ?2
192 – 128 = ?2
64 = ?2
? = 8
Answer: a)

7).√(38400 × 0.25 ÷ √(5.76)) = 17 1/2 ÷ ?/8
√(38400 × 1/4 × 1/2.4) = (35 / 2) × (8 / ?)
√(400) = (35 × 8) / (2 × ?)
? = (35 × 8) /(20 × 2) = 7
Answer: b)

8).(1595 ÷ 5.5 – 185) / ? = 819 ÷ 39
(290 – 185) / ? = 21
105 / 21 = 5
Answer: c)

9).√(16 + 16 × 0.25) / √(7 -?) = 2
[√(20) / √(7 – ?)] = 2
20 / (7 – ?) = 4
7 – ? = (20 / 4) = 5
? = 7 – 5 = 2
Answer: d)

10).? ÷ [(249 / 4) – (91 / 4)] = 0.5
? ÷ (249 – 91) / 4 = 0.5
? ÷ (158 / 4) = 0.5
? ÷ 39.5 = 0.5
? = 39.5 × 0.5 = 19.75
Answer: a)



 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here   

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: