SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-65:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

1).12.8% of 8800 – 16.4% of 5550 = 10% of ?
a)  964
b)  2162
c)  2062
d)  1982
e)  2226

2).(2197)2/3÷ (28561)3/4× ? = (√13)5
a)  (13)2
b)  (√13)-2
c)  (13)7
d)  (√13)7
e)  (√13)-7

3).[ (6√11+√11) ×(7√11+9√11)] – (28)2= ?
a)  454
b)  484
c)  462
d)  478
e)  448

4).8 (9/47) × 9 (13/56) × 7 (7/11) ÷ 2 (4/9) – 6 (3/5) = ?
a)  488.4
b)  420
c)  223.6
d)  413.6
e)  229.65

5).1739 ÷ 47 + 2679 ÷ 57 + 3819 ÷ 67 +5159 ÷ 77 + 6699 ÷ 87 + 1245 ÷ 83 = ?
a)  315
b)  300
c)  288
d)  295
e)  324

6).√4902 ÷ ∛(6538.9) × 27.2 = ?
a)  98
b)  97
c)  76
d)  124
e)  100

7).√74000 × 7.24 × 6.1 – 21.3 = ?
a)  12003
b)  11811
c)  13043
d)  10903
e)  12102

8).(7/16) ×9616.2 + (11/20) × 8210 = ?
a)  8732
b)  8928
c)  8723
d)  8887
e)  8920

9).4498.97 ÷ 25 × ∛(730) = ?
a)  1620
b)  1280
c)  1260
d)  1440
e)  1008

Answers:
1). b)   2). d)   3). e)   4). e)   5). b)   6). e)   7). b)   8). c)   9). a)      
Solutions:

1).? = [ (12.8×88 -16.4×55.5) × 100 ] / 10
= (1126.4 – 910.2) × 10 = 216.2 × 10
= 2162
Answer: b)

2).[ (13)3 ]2/3 ÷ [(13)4]3/4 × ? = (√13)5
Or, 132 ÷ 133 × ? = (√13)5
Or, 13-1 × ? = (√13)5
Or, ? = 13 ×(√13)5 = (√13)7
Answer: d)

3).? = 7√11 × 16√11 – 784
= 1232 – 784 = 448
Answer: e)

4).? = (385/47) × (517/56) × (84/11) × (9/22) – (33/5)
= (385×27)/44 – (33/5) = (51975 – 1452) / 220
= 50523/220 = 229.65
Answer: e)

5).? = 1739÷ 47 + 2679 ÷ 57 + 3819 ÷ 67 + 5159 ÷ 77 + 6699 ÷ 87 + 1245 ÷ 83
= 37 + 47 + 57 + 67 + 77 + 15 = 300
Answer: b)

6).? = √4902 ÷ ∛(6538.9) × 27.2
≈ 70 ÷ 18.7 × 27.2
= (70/18.7) × 27.2 ≈ 3.7 × 27 ≈ 100
Answer: e)

7).? ≈ 272× 7.25 × 6 – 21
= 1972 × 6 – 21 = 11811
Answer: b)

8).? ≈ (7/16)× 9616 + (11/20) × 8210
≈ 4207 + 4515.5 = 8722.5 ≈ 8723
Answer: c)

9).? ≈ (4500/25)× ∛(729)
= 180 × 9 = 1620

Answer: a)


 



More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here  
Online Mock Tests 2019: