SBI PO Exam 2015- Data Interpretation Questions (With Solutions) Set-8

SBI PO Exam 2015- Data Interpretation Questions (With Solutions) Set-8:
List of Practice Data Interpretation Questions for Upcoming SBI PO Exam was given here with solutions, candidates those who are preparing for those exams can use this material.
    Directions (Q.1-5): Study the following pie-chart and line graph and answer the questions given below:
 
1).What is the difference between the value of dollar in 2013 and that of yen in 2013 and that of yen in 2010?
a)   Rs 25
b)   Rs 39
c)   Rs 30
d)   Rs 32
e)   Rs 28

2).Which currency has the maximum average value (in terms of Rs) for the given six years?
a)   £
b)   $
c)   ¥
d)   
e)   Either ¥ or $

3).If the total Indian Economy in 2008 was $ 300 billion and that in 2013 was $ 700 billion, then what is the ratio of the value of Indian currency in Indian Economy in 2008 to that in 2013?
a)   1:3
b)   4:5
c)   51:125
d)   7:3
e)   51:45

4).The total Indian Economy in 2011 was Rs 9000 billion. If the value of dollar in foreign currency was 25% and the value of euro in foreign currency was 30% then what is the difference between their values in that year in terms of rupee?
a)   Rs 70 billion
b)   Rs 80 billion
c)   Rs 65.5 billion
d)   Rs 90 billion
e)   Rs 95 billion

5).What is the average value of all four currencies in 2010 in terms rupee?
a)   Rs 33
b)   Rs 31
c)   Rs 32
d)   Rs 30
e)   Rs 25

    Directions (Questions.06-10): Study the following bar-graph carefully to answer the given answer.

 


6).In which year was the average prices of all three smart phones the minimum?
a)   2013
b)   2012
c)   2011
d)   2010
e)   2009

7).A shopkeeper purchased 20 Samsung 25 LG and 30 Lenovo smart phones in 2011 and sold all types of smart phones at the rate of Rs. 13300. What is his percentage loss or profit?
a)   0.56%
b)   0.99%
c)   89%
d)   0.71%
e)   71%

8).The prize of LG smart phones in 2012 was what per cent of its prize in 2013?
a)   115.06%
b)   110.9%
c)   107.68%
d)   113.04%
e)   104.5%

9).If the total number of sales of Lenovo was 20000 in 20.10 and the total number of sale of Samsung was 18500 in that year, then what was the difference of income of Samsung and Lenovo?
a)   Rs. 10500000
b)   Rs. 10200000
c)   Rs. 10300000
d)   Rs. 10900000
e)   Rs. 10700000

10).Which smart phone has the minimum average prize during the given five years?
a)   Either Samsung or LG
b)   LG
c)   Samsung
d)   Lenovo
e)   Either LG or Lenovo

Answers:
1). a)   2). b)   3). c)   4). d)   5). e)   6). c)   7). b)   8). d)   9). a)   10). b)
 Check here below for the detailed solutions of the above problems:

 

1).
Value of yen in 2010 = Rs. 10
Value of dollar in 2013 = Rs 35
Required difference = 35 – 10 = Rs. 25
Answer: a
 
2).
Average value of euro in the given six years = 1/6 × (15 + 25 + 30 + 5 + 25 + 25)
Rs. 20.834
Average value of yen in given six years
= 1/6 × (5 + 20 + 10 + 15 + 10 + 30+ = Rs. 15
Average value of dollar in the given six years
= 1/6 × (35 + 30 + 40 + 20 + 40 + 35_
= Rs. 33.34
Average value of pound in the given six years
= 1/6 × (25 + 15 + 20 + 10 + 20 + 40)
 = Rs. 21.67
Hence, dollar has the maximum average value.
Answer: b
 
3).
Value of foreign currency in Indian Economy in 2008 = 300 × 15/100 = $45bn
Value of Indian currency in Indian Economy in 2008 = $ (300 – 45) bn = $ 255bn
Value of Indian currency in Indian economy in 2013 = 700 bn – 700 × 25/100bn
= $(700 – 175) bn = $ 525 bn
Required ratio = 255:525 = 51:105
Answer:c
 
4).
In 2011, total Indian Economy was Rs. 9000 bn.
Amount of foreign currency = 9000 × (20/100) = Rs. 1800 bn
Amount of dollar = 1800 × (25/100) = Rs. 450 bn
Amount of Euro = 1800 × (30/100) = Rs. 540 bn
Difference between them = 540 – 450 = Rs. 90 bn
Answer: d
 
5).
Average value of four currencies in 2010 = (1/4) × (10 + 20 + 30 + 40) = Rs. 25
Answer: e
 
6).
Average price of all three smart phones in 2009 = 1/3 × (13500 + 11500 + 12500) = Rs. 12500
In 2010 = 1/3 × (13000 + 13500 + 11500) = Rs. 12666.7
In 2011 = 1/3 × (14000 + 13500 + 13000) = Rs. 13500
In 2012 = 1/3 × (12500 + 13000 + 13500) = Rs. 13000
In 2013 = 1/3 × (13500 + 11500 + 14000) = Rs. 13000
Hence, in 2011 the average price is the maximum for all the three smart phones.
Answer: c
 
7).
Cost price of 20 Samsung, 25 LG and 30 Lenovo smart phones in 2011
= 20 × 14000 + 25 ×13500 + 30 × 13000 = Rs. 1007500
Selling price = 13300 × (20 + 25 + 30)
Rs. 997500
% loss = (1007500 – 997500) / 1007500 × 100%
= 0.99%
Answer: b
 
8).
Price of LG smart phones in 2012 = Rs. 13000 and in 2013 = Rs. 11500
Price of LG smart phones in 2012 is (13000 × 100/11500)%
= 113.04% of its price in 2013
Answer: d
 
9).
Income of Lenovo in 2010
= 20000 × 11500 = Rs. 230000000 = 23 crore
Income of Samsung in 2010
= 18500 × 13000 = 240500000 = 24.05 crore
Required difference
= 240600000 – 230000000 = Rs. 10500000
= 1.05 crore
Answer: a
 
10).
Average price of Samsung = 1/5 × (13500 + 13000 + 14000 + 12500 + 13500)
= Rs. 66500/5 = Rs. 13300
Average price of LG = 1/5 × (11500 + 13500 + 13500 + 13000 + 11500)
Rs. 63000/5 = Rs. 12600
Average price of Lenovo = 1/5 × (12500 + 11500 + 13000 + 13500 + 14000)
Rs. 64500/5 = Rs. 12900
LG has the minimum average price during the given years.
Answer: b

 

Online Mock Tests 2019: