SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-33

    Important General Awareness Questions Set-33
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-33:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).The Beti Bachao – Beti Padhao (BBBP) is a major scheme of Central government of India after
    a)   Jan-Dhan Yojana
    b)   Make in India
    c)   Swachh Bharat Abhiyan
    d)   Both (a) and (b)
    e)   All of the above


    2).Which is the correct statement regarding Abraham Benjamin de Villiers:
    a)   He is also part of the IPL team Rajasthan Royals
    b)   As of January, he is ranked 3rdin the ICC Test.
    c)   He is a South African cricketer.
    d)   He holds the record of the faster 100 only in ODI.
    e)   He holds the record of the faster 50 only in Test match.


    3).Which former Indian skipper, also a part of 1983 World Cup winning team was recently honored with the CK Nayudu Lifetime Achievement award for his contribution to Indian cricket?
    a)   Ravi Shastri
    b)   Dilip Vengsarkar
    c)   Mohinder Amarnath
    d)   Kapil Dev
    e)   None of these


    4).Oscar award winner American filmmaker Mike Nichols died in November, 2014 in Manhattan, USA. He was also a pioneering comedian and an outstanding theatre director. He was one among the few people to win an Emmy, a Grammy, an Oscar and a Tony award. He won the Oscars for Best Director in ________.
    a)   1968
    b)   1966
    c)   1967
    d)   1965
    e)   None of these


    5).The Tianhe-2, a supercomputer, was named the world’s top super-computer for the fourth consecutive time by the Top-500 projects. It was developed by which of the following countries?
    a)   Russia
    b)   Germany
    c)   China
    d)   The USA
    e)   None of these


    6).Indian Army Chief General Dalbir Singh Suhag on November 13, 2014 was conferred with the title of honorary rank in the Army of which among the following neighboring country?
    a)   Nepal
    b)   Sri Lanka
    c)   Myanmar
    d)   Bhutan
    e)   None of these


    7).Goa based Salgaocar FC defeated Pune FC in the final to win the Durand Cup 2014 on November 8, 2014. This was the third title overall for Salgaocar FC. Durand Cup was first played in which year?
    a)   1888
    b)   1909
    c)   1988
    d)   1949
    e)   None of these


    8).Hindu Suzlon, the world’s fifth largest wind turbine manufacturer, recently set-up world’s tallest hybrid wind turbine in which of the following Indian State?
    a)   Rajasthan
    b)   Gujarat
    c)   Madhya Pradesh
    d)   Maharashtra
    e)   None of these


    9).The IREDA and Export – Import Bank of which country signed a MoU with respect to cooperation on clear energy investment on November 18, 2014?
    a)   France
    b)   England
    c)   China
    d)   The USA
    e)   None of these


    10).The Sixth World Ayurveda Congress 2014 was organized from November 6 to 9, 2014 at _________.
    a)   Chennai
    b)   Bengaluru
    c)   Hyderabad
    d)   New Delhi
    e)   None of these



    Answers:                                 
    1). e)   2). c)   3). b)   4). c)   5). c)   6). a)   7). a)   8). b)   9). d)   10). d)

    / 5. Reviews