SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-40

    Important General Awareness Questions Set-40
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-40:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Name the woman shuttler who clinched her maiden India Open Super Series badminton title recently?
    a)   PV Sindhu
    b)   Saina Nehwal
    c)   Ratchanok Intanon
    d)   Carolina Marin
    e)   None of these


    2).PM Narendra Modi on 25 March launched his ambitious multi-purpose and multi-modal platform PRAGATI in New Delhi. The ‘I’ in the term PRAGATI stands for
    a)   Investment
    b)   Implementation
    c)   Information
    d)   Initiative
    e)   Integration


    3).___________ is the only cricket team to win the ICC Cricket World Cup five times so far.
    a)   England
    b)   Australia
    c)   Sri Lanka
    d)   West Indies
    e)   India


    4).In November 2014, RBI had banks to follow from April 1, 2015 some new norms. Which of the following is one of them?
    a)   Banks are barred from creating negative, balances by imposing charges on the grounds that charges will be deducted from future deposits.
    b)   Informing the accountholder through email/SMS of imminent charges when the balance requirement is breached
    c)   Imposing a penalty proportionate to the shortfall in minimum balance in the account
    d)   All the above
    e)   None of these


    5).What is the growth percentage of India’s economy during 2015-16 as projected by the Asian Development Bank (ADB)?
    a)   7.8 per cent
    b)   6.8 per cent
    c)   7.2 per cent
    d)   8.5 per cent
    e)   8.1 per cent


    6).Sania Mirza lifted the women’s doubles trophy of the Indian Wells Open tennis tournament at California recently with her partner______.
    a)   Roberta Vinci
    b)   Cara Black
    c)   Martina Hingis
    d)   Sara Errani
    e)   Elena Vesnina


    7).India and Qatar signed six agreements to strengthen bilateral ties recently. Which of the following is NOT among them?
    a)   Mutual Cooperation and Exchange of News
    b)   Cooperation in the field of Radio and Television
    c)   Leasing  an island to India for infrastructure
    d)   Cooperation in the field of Information and Communication Technology
    e)   Transfer of Sentenced Person


    8).____________ was declared the ‘man of the tournament’ in the 2015 ICC Cricket World Cup which was won by Australia.
    a)   Mitchell Stare
    b)   James Faulkner
    c)   Shikhar Dhawan
    d)   Shane Watson
    e)   A B de Villiers


    9).When does the Reserve Bank of India (RBI) nationalised?
    a)   1952
    b)   1951
    c)   1949
    d)   1948
    e)   1947


    10).The RBI on 1 March approved the merger of __________ with the Kotak Mahindra Bank which will create the fourth largest private sector lender in the country.
    a)   IndusInd Bank
    b)   Yes Bank
    c)   ING Vysya Bank
    d)   Federal Bank
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). b)   2). b)   3). b)   4). d)   5). a)   6). c)   7). c)   8). a)   9). c)   10). c)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: