SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-41

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-41:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).The government will raise a record amount over next 12 years in the biggest and the fiercest auction of telecom spectrum so far that ended on 25 March. What is the amount that government is expected to receive_______.
    a)   Rs. 106,000 cr
    b)   Rs. 109,874 cr
    c)   Rs. 112,470 cr
    d)   Rs. 118,748 cr
    e)   Rs. 82,395 cr


    2).The Food Processing Ministry allocated 17 mega food parks to states and pvt firms across the country recently. The present Union Food Processing Minister is________.
    a)   Harsimrat Kaur Badal
    b)   Ramvialas Paswan
    c)   Ashok Gajapathi Raju
    d)   Narendra Singh Tomar
    e)   Chaundhary Birender Singh


    3).Among the following countries which have primarily hold the Malabar Naval Exercise?
    a)   India and Sri Lanka
    b)   India and US
    c)   India and China
    d)   India and Nepal
    e)   None of these


    4).The Central Office of the Reserve Bank of India (RBI) was initially established in_________ but was permanently moved to Mumbai in 1937.
    a)   Calcutta
    b)   Kanpur
    c)   New Delhi
    d)   Hyderabad
    e)   Madras


    5).The Reserve Bank of India turned 80 recently. It started its operations as a shareholders’ bank in 1935 on__________.
    a)   1 May
    b)   2 April
    c)   1 April
    d)   31 March
    e)   30 March


    6).Which of the following institute was set up on the basis of the recommendations of the Hilton Young Commission?
    a)   SBI
    b)   RBI
    c)   SEBI
    d)   CBI
    e)   Supreme Court


    7).Which of the following player has made the highest score in World Cup history with 237 not out against West Indies in the quarter finals of the ICC Cricket World Cup 2015.
    a)   A B de Villiers
    b)   Ross Taylor
    c)   Daniel Vettori
    d)   Brendon McCullum
    e)   Martin Guptill


    8).The Supreme Court on 24 March ruled in which of the following sections of the Information Technology Act as unconstitutional in its entirety?
    a)   65A
    b)   63A
    c)   56A
    d)   66A
    e)   67A


    9).The Reserve Bank of India (RBI) acted as the central bank of __________ up to April 1947.
    a)   Nepal
    b)   Bhutan
    c)   Sri Lanka
    d)   Pakistan
    e)   Burma (Myanmar)


    10).SDR is an international reserve asset creates by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves. Here SDR stands for__________.
    a)   Segregated Drawing Rights
    b)   Special Drawing Rights
    c)   Special Drawing Rights
    d)   Structured Drawing Rights
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). b)   2). a)   3). b)   4). a)   5). c)   6). b)   7). e)   8). d)   9). e)   10). b)

    People Also Visited:
    Online Mock Tests 2019: