SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-42

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-42:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Which of the following films has won the Best Popular Film for Providing Wholesome Entertainment award at the 62ndNational Film Awards?
    a)   Jigarathanda
    b)   Jaoar Majhe
    c)   Mary Kom
    d)   Chotushkone
    e)   Court


    2).The Indian Railways has launched pre – paid RuPay debit card for ticket bookings and purchasing on IRCTC site. This pre – paid card has been launched in association with _________.
    a)   Central Bank of India
    b)   Bank of India
    c)   Bank of Baroda
    d)   Union Bank of India
    e)   State Bank of India


    3).Among the following which is NOT correct about DigiLocker, on online system launched by the Government?
    a)   A part from e – documents, DigiLocker can store Uniform Resource identifier (URI) link of e-documents issued by various issuer departments.
    b)   It securely stores document online.
    c)   To sign – up for the DigiLocker, you need to have an Aadhaar and mobile number.
    d)   At present, the digital locker giver 10 GB of free space for individuals to store documents.
    e)   None of these


    4).Who is the first governor of the Reserve Bank of India (RBI)?
    a)   CD Deshmukh
    b)   RK Shanmukham Chetty
    c)   Sukumar Sen
    d)   Sir Osborne Smith
    e)   Benegal Ramu Rau


    5).Which of the following is/are allowed in ‘small accounts’ opened with banks?
    a)   Withdrawal and transfers up to Rs. 10,000 in a month
    b)   Credit of foreign remittance
    c)   Total credits in one year up to Rs. 1,00,000
    d)   All the above
    e)   Only 1) and 3)


    6).Which among the following is NOT a commercial bank operating in India as of now?
    a)   South Indian Bank
    b)   Catholic Syrian Bank
    c)   Royal Bank of Scotland
    d)   Federal Bank
    e)   None of these


    7).The government on 1st March unveiled its Foreign Trade Policy (FTP) for 2015 – 2020. The Ftp seeks to strengthen merchandise and services exports with a targeted value of ___________ by 2020.
    a)   USD 700 bn
    b)   USD 600 bn
    c)   USD 500 bn
    d)   USD 900 bn
    e)   None of these


    8).Who is the winner of the Best Director award at the 62nd National Film Awards?
    a)   Vishal Bhardwaj (Haider)
    b)   Srijit Mukherji (Chotushkone)
    c)   Omung Kumar (Mary Kom)
    d)   Vikas Bahl (Queen)
    e)   None of these


    9).Which veteran Hindi film actor has been named for the prestigious Dada Saheb Phalke Award recently?
    a)   Dharmendra
    b)   Manoj Kumar
    c)   Amitabh Bachchan
    d)   Shashi Kapoor
    e)   Rishi Kapoor


    10).As per the news published in financial newspapers, the government has scaled the steep fiscal – deficit target set for 2014 – 15. The fiscal – deficit target set for 2014 – 15 was ________ of gross domestic product.
    a)   4.3 per cent
    b)   3.6 per cent
    c)   4.1 per cent
    d)   3.9 per cent
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). c)   2). d)   3). d)   4). d)   5). e)   6). e)   7). d)   8). b)   9). d)   10). c)
    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: