SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-43

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-43:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

     1).Which among the following statements is NOT correct with respect to Sukanya Samriddhi Account Scheme?
    a)   It will earn an interest rate of 9.2 per cent for 2015-2016.
    b)   Half of the fund can be withdrawn for girl’s higher education and marriage after the girl attain 18 years of age.
    c)   An account can be opened in the name of a girl child of up to 10 years old.
    d)   The scheme would mature on completion of 25 years from the date of opening of the account.
    e)   Deposits can be made till completion of 14 years of the girl.


    2).Who is the winner of the women’s doubles title of the Miami Masters 2015?
    a)   Hsieh Su-wei and Flavia Pennetta
    b)   Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
    c)   Peng Shuai and Lucie Safarova
    d)   Sania Mirza and Martina Hingis
    e)   None of these


    3).Central Government has divested 5% stake on 8th April in which of the following PSUs to mop Rs.1, 550 crore?
    a)   HMT
    b)   Scooters India Limited
    c)   Engineers India Limited(EIL)
    d)   Rural Electrification Corporation(REC)
    e)   None of these


    4).Which among the following statement is NOT true about MUDRA Bank which was launched by PM Narendra Modi on 8 Apr?
    a)   It will provide credit of up to Rs.10 lakh to small entrepreneurs.
    b)   It will act as a regulator for Micro-Finance Institutions (MFIs).
    c)   It will have a corpus of Rs.20, 000cr.
    d)   It will have a credit guarantee corpus of Rs.3, 000cr.
    e)   None of these


    5).Novelist Akhil Sharma’s 2014 novel has won the Folio Prize 2015.What is the title of his novel?
    a)   Family Life
    b)   An Obedient Father
    c)   The Little Stranger
    d)   The Lives of Others
    e)   The Accidental


    6).The Ministry of Railways has decided to constitute a Committee to review the existing Public Private Partnership (PPP) Cell in the Railway Board. The Committee will be headed by _______________
    a)   RP Singh
    b)   Ajay Shankar
    c)   Saurabh Chandra
    d)   Amitabh Kant
    e)   None of these


    7).Which among the following is associated with the recommendations of the PJ Nayak Committee?
    a)   Governance of Boards of Banks in India
    b)   Customer Service in Banks
    c)   Dealing with NPAs
    d)   Setting up Small and Payment banks
    e)   None of these


    8).Pakistan has emerged as world’s eight most dangerous countries in the IntelCenter’s ‘Country Threat Index (CTI)’ for 2015.The list is topped by_______.
    a)   Yemen
    b)   Libya
    c)   Syria
    d)   Somalia
    e)   Iraq


    9).Which among the Following banks, promoted by the govt, is going to offer loan products named ‘Shishu’, Kishor’ and ‘Tarun’ to small/micro entrepreneurs?
    a)   SIDBI
    b)   SBI
    c)   PNB
    d)   MUDRA
    e)   IDBI


    10). Earth Hour 2015 was observed on ________ across the world and it is observed to create awareness for climate change.
    a)   21 March
    b)   22 March
    c)   28 March
    d)   31 March
    e)   2 April

    Answers:                                 
    1). d)   2). d)   3). d)   4). e)   5). a)   6). b)   7). a)   8). e)   9). d)   10). c)


    People Also Visited:

    Be the first to rate this post.

    IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

    Free Online Mock Tests