SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-44

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-44:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).The OFS is a mechanism which enables promoters to dilute their holdings in listed companies in a transparent manner. The term OFS stands for______.
    a)   Offer For Subscription
    b)   Open For Sale
    c)   Offer For Sale
    d)   Open For Subscription
    e)   None of these


    2).Which of the following statement is correct regarding the Union Cabinet has approved the Real .Estate Development and Regulation Bill?
    a)   It will make way for setting up of a regulator for real- estate sector.
    b)   It will not apply on commercial Real Estate
    c)   It allows promoters to change plans and structural designs without the consent of consumers of a project.
    d)   All the above
    e)   Only 1) and 3)


    3).The govt is contemplating tariff rationalization to rise India’s share in global trade to 3.5 per cent by 2020.What is India’s share in the global trade at present?
    a)   1 per cent
    b)   1.5%
    c)   2%
    d)   2.5%
    e)   3%


    4).The RBI signed a $400 million currency swap agreement with the central bank of which of the following SAARC country recently?
    a)   Afghanistan
    b)   Sri Lanka
    c)   Bhutan
    d)   Bangladesh
    e)   None of these


    5).According to the data provided by the RBI to the Finance Ministry, which of the following banks tops the list with highest NPAs among PSU banks as on Dec 2014?
    a)   Punjab National Bank
    b)   Punjab&Sind Bank
    c)   Central Bank of India
    d)   United Bank of India
    e)   State Bank of India


    6).The Centre has released _________ to the states for 2015-16 as the first installment of devolution as recommended by the 14th Finance Commission (FFC).
    a)   Rs.23,342cr
    b)   Rs.28,024cr
    c)   Rs.37,420cr
    d)   Rs.42,370cr
    e)   None of these


    7).What is the India’s ranking in the 2015 FM Global Resilience Index on business resilience of nations based on economic, risk quality and supply chain factors?
    a)   115th
    b)   113th
    c)   127th
    d)   119th
    e)   107th


    8).Who among the following Cricketer led Australia to victory in the 2015 ICC Cricket World Cup final and retired from ODIs after the match with a sparking 74 from 72 balls.
    a)   Phillip Hughes
    b)   Shane Watson
    c)   David Warner
    d)   Michael Clarke
    e)   Steve Smith


    9).Which of the following banks is all set to become the first in the country and among the few in the world to deploy voice-recognition technology for biometric authentication?
    a)   Axis Bank
    b)   HDFC Bank
    c)   Yes Bank
    d)   ICICI Bank
    e)   SBI


    10) Which of the following was determined by the Reserve Bank of India (RBI)?
    a)   Dearness allowance of Govt employees
    b)   Rate of inflation
    c)   Rent for safe deposit box
    d)   Statutory Liquidity Ratio
    e)   All the above

    Answers:                                 
    1). c)   2). a)   3). c)   4). b)   5). c)   6). c)   7). d)   8). d)   9). d)   10). d)

    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: