SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-45

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-45:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

     1).______________ emerged as the highest bidder in the spectrum auction, which concluded on 25 March.
    a)   Idea Cellular
    b)   Vodafone
    c)   Bharti Airtel
    d)   Reliance  Communication
    e)   None of these


    2).Who among the following has been elected as the President of Confederation of Indian Industry (CII) for the year 2015-16?
    a)   Naushad Forbes
    b)   Shobana kamineni
    c)   Ajay Shriram
    d)   Sumit Mazumder
    e)   None of these


    3).Malli Mastan Babu, who was found dead recently, was a/an_______.
    a)   Detective agent
    b)   Journalist
    c)   Mountaineer
    d)   IAS officer
    e)   Religious preacher


    4).The Reserve Bank of India (RBI) announced its first bi-monthly monetary policy review of the current financial year on 7 April. What is the repo rate and the cash reserve ratio (CRR) after the current policy review?
    a)   7.5% and 4%
    b)   7.25% and 4%
    c)   7.5% and 3.75%
    d)   7.25% and 3.75%
    e)   None of these


    5).Which among the following is a feature of credit card issued by financial institutions?
    a)   No bad loan for banks
    b)   Interest-free credit for a fixed period
    c)   Can be used in the same- bank ATMs only
    d)   No interest earning for banks
    e)   None of these


    6).The Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan on 4 Apr launched the ‘Give It Up’ movement in Karnataka. The movement appeals rich people to voluntarily give up______________
    a)   Smoking
    b)   Giving/taking bribe
    c)   Concessional rail tickets
    d)   Subsidy on LPG cylinders
    e)   None of these


    7). Pedro Cateriano Bellido was appointed as the seventh Prime Minister of which among the following countries on 2 Apr 2015?
    a)   Peru
    b)   Bolivia
    c)   Ecuador
    d)   Cuba
    e)   Singapore


    8).The Government on Apr 1 launched FAME India scheme that envisage providing Rs.795 cr support till 2020 for electric and hybrid vehicles. What does letter ‘A’ denote in the term FAME?
    a)   Accreditation
    b)   Adoption
    c)   Approval
    d)   Acquisition
    e)   Access


    9).Which of the following cannot be used as a source of Fund for the purpose of lending in Banks?
    a)   Their cash reserves with the RBI
    b)   Shareholders’ Capital
    c)   Credit from the RBI
    d)   Deposits
    e)   None of these


    10).Which among the following is the name of a popular debit card scheme?
    a)   CIBIL
    b)   RuPay
    c)   MUDRA
    d)   Saral
    e)   PRAGATI


    Answers:                                 
    1). a)   2). d)   3). c)   4). a)   5). b)   6). d)   7). a)   8). b)   9). a)   10). b)

    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: