SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-46

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-46:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    1).Who among the following has been appointed as the first cyber security chief of the country? The gov has created the position under the Prime Minister’s Office.
    a)   Kris Gopalakrishnan
    b)   Vishal Sikka
    c)   Gulshan Rai
    d)   R Chandrasekaran
    e)   NR Narayana Murthy


    2).A minor planet (4538) in the outer space has been named by the Minor Planet Center of NASA in the name of an Indian sportsperson. Name the sports person.
    a)   Sachin Tendulkar
    b)   Vishwanathan Anand
    c)   PT Usha
    d)   MC Mary Kom
    e)   None of these


    3).As many as nine agricultural produces of Northeast India have been accorded geographical indication (GI) registry. These products do not include_________.
    a)   Assam Tezpur Petha
    b)   Mizoram Bride Eye Chilly
    c)   Tripura Queen Pineapple
    d)   Arunachal Orange
    e)   Nagaland Tree Tomato


    4).LAF stands for_______.
    a)   Liability Adjustment Facility
    b)   Liquid Adjustment Facility
    c)   Loan Adjustment Facility
    d)   Leverage Adjustment Facility
    e)   Non of these


    5).Which among the following types of banks in India does not completely come under the control of the Reserve Bank of India (RBI)?
    a)   State Bank of India
    b)   Private Sector banks
    c)   Foreign banks
    d)   Region Rural Banks
    e)   Co-operative banks


    6). The Ownership of the Public sector banks (PSBs) rests_______.
    a)   Completely with the Govt of India
    b)   Jointly with the Govt of India and state govts
    c)   Completely with shareholders
    d)   Jointly with the Govt of India and the RBI
    e)   Jointly with the Govt of India and the shareholders


    7).Which among the following states has become the first state in the country to fix a minimum educational qualification for contesting elections to the Panchayati Raj Institutions?
    a)   Madhya Pradesh
    b)   Rajasthan
    c)   Gujarat
    d)   Maharashtra
    e)   West Bengal


    8).Who among the following Hindi poet who on 24 March was awarded with first National Kavi Pradeep Samman by the Madhya Pradesh govt?
    a)   Govind  Mishra
    b)   Veerapa Moily
    c)   Gopaldas Neeraj
    d)   Suganthakumari
    e)   Kamal Kishore Goyenka


    9).The 6,000-MW Mithivirdi Nuclear Power Plant has got coastal regulatory Zone (CRZ) nod from the Union Ministry of Environment, Forests&Climate Change. This plant is located in__________.
    a)   Tamil Nadu
    b)   Andhra Pradesh
    c)   Madhya Pradesh
    d)   Uttar Pradesh
    e)   Gujarat


    10).A special court in Hyderabad awarded B Ramalinga Raju and others a seven –year jail term in the Satyam Computer Services multi-crore accounting fraud case. The scam-hit Satyam Computer was acquired by _______.
    a)   Infosys
    b)   Wipro
    c)   TCS
    d)   Tech Mahindra
    e)   HCL

    Answers:                                 
    1). c)   2). b)   3). a)   4). b)   5). e)   6). e)   7). b)   8). c)   9). e)   10). d)

    People Also Visited:

    Online Mock Tests 2019: