SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-47

    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions
    SBI PO Exam 2015- Important General Awareness Questions Set-47:
    The List of Important Expected GK Questions for Upcoming Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).The Rajya Sabha on 6 May cleared the Bill to enables the ratification of the Land Boundary Agreement with Bangladesh. ________ is NOT correct about the Bill?
    a)   In Assam, India will get 470 acres of land, while 268 acres will go to Bangladesh.
    b)   The territories in Assam, West Bengal, Tripura and Meghalaya come under the ambit of the Bill.
    c)   It is a Constitution Amendment Bill
    d)   The Bill annuls the 1974 India – Bangladesh Land Boundary agreement.
    e)   None of these


    2).The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has raised the threshold for foreign direct investment, now, mandatory cabinet approval will be required for FDI proposals above what amount?
    a)   Rs. 5,000 cr
    b)   Rs. 3,500 cr
    c)   RS. 3,000 cr
    d)   Rs. 2,500 cr
    e)   Rs. 1,500 cr


    3).Vikas Swarup assumed charge as spokesperson in the External Affairs Ministry on 18 April. Name his debut novel which was made into the Oscar – winning movie named Slumdog Millionaire.
    a)   Five Point Someone
    b)   Like It Happened Yesterday
    c)   Six Suspects
    d)   Q& A
    e)   Few Things Left Unsaid


    4).______________ are the winners of the men’s and women’s singles titles at the Badminton Asia Championship in China.
    a)   Chen Long, PV Sindhu
    b)   Lim Dan, Ratchanok Intanon
    c)   Parupalli Kashyap, Saina Nehwal
    d)   Tian Houwei, Li Xuerui
    e)   Lee Chong Wei, Wang Shixian


    5).India on 6 May signed an agreement with Iran for the development of a strategically important port there. Name the port
    a)   Hambantota Port
    b)   Gwadar Port
    c)   Chabahar Port
    d)   Sittwe Port
    e)   None of these


    6).The RBI has overhauled the priority sector lending targets. Banks have to lend ___________ of their credit to small and marginal farmers (having less than two hectares of land).
    a)   8 %
    b)   9 %
    c)   12 %
    d)   7.5 %
    e)   10 %


    7).___________ has won the Asian Banker Achievement Award 2015 for ‘Technology Implementation’ in the category of Best Outsourcing Project (New Bank).
    a)   Axis Bank
    b)   Bank of India
    c)   State Bank of India
    d)   Bharatiya Mahila Bank
    e)   ICICI Bank


    8).The Commonwealth Games (CWG) gold medalist Vikas Gowda has been recommended for the Rajiv Gandhi Khel Ratna award, he is related to which of the following sports?
    a)   Boxing
    b)   Archery
    c)   Shooting
    d)   Discus Throw
    e)   Squash


    9).In which year does the Government on 29 June acquired the Reserve Bank of India’s entire 59.73 per cent stake in State Bank of India (SBI) for a total consideration of about Rs. 35,531.33 cr?
    a)   2008
    b)   2005
    c)   2002
    d)   2007
    e)   1996


    10).What is the name of the ten – day – long naval exercise held between India and France from 23 April to 3 May off the Goa waters?
    a)   Varuna
    b)   Hand-in-Hand
    c)   Yudh Abhyas
    d)   INDRA
    e)   Malabar

    Answers:                                 
    1). d)   2). c)   3). d)   4). b)   5). c)   6). a)   7). d)   8). d)   9). d)   10). a)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews