SBI PO Exam 2015- Important Marketing Questions- Set 11

    Important Marketing Questions- Set 11
    SBI PO Exam 2015- Important Marketing Questions- Set 11:             
    List of Important Marketing Questions for the SBI PO Exam were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.

    1).Individuals and business organizations that purchase products for the purpose of marking profit either by using the products to produce other products or by using them in their operations are classified as______.
    a)   Open markets
    b)   Government markets
    c)   Producer markets
    d)   Institutional markets
    e)   Reseller markets


    2).Tools Inc. buys hammers, bolts and other hardware items and sells them to hardware shops at a price that includes a profit. Tool Inc. would be part of which kind of market?
    a)   reseller
    b)   open
    c)   government
    d)   producer
    e)   institutional


    3).Tom Graham works for an organisation in which his purchases must be accountable to the public. His buying procedures are extremely complex. Based on this description, Tom works for an organization in which type of market?
    a)   supplier
    b)   producer
    c)   government
    d)   reseller
    e)   None of these


    4).A practice unique to organizational sales in which two organisations agree to buy from each other is_____.
    a)   A modified rebuy purchase
    b)   A straight rebuy
    c)   A source loyal purchase
    d)   A reciprocity arrangement
    e)   None of these


    5).When the purchasing manager for ABBA seat covers buys material and thread; he considers a variety of factors. Which is LEAST likely to concern the buyer in the purchase decision?
    a)   Does the price meet the company budget requirements
    b)   Does the supplier consistently deliver on time
    c)   Does the supplier also sell to my competitors
    d)   Does the quality of the goods meet company specifications
    e)   None of these


    6).Which products are most likely to be purchased on the basis of contract negotiation?
    a)   Used card
    b)   Office supplies
    c)   Eggs
    d)   A custom – made bulldozer
    e)   Wheat


    7).Inelastic demand in industrial markets refers to a situation where______.
    a)   Demand for a given product fluctuates wildly over time.
    b)   Price increases or decreases will not significantly alter demand for a given product.
    c)   Demand for a given product fluctuates very little over time.
    d)   The demand for one product depends heavily on the demand for another product.
    e)   Supply for a given product cannot keep up with the demand for it.


    8).The fact that organizational customers purchase products to be used directly or indirectly in the production of goods and services to satisfy customers’ needs that demand for industrial products is __________.
    a)   More fluctuating
    b)   inelastic
    c)   derived
    d)   economically stable
    e)   joint


    9).Which method of organizational buying is appropriate when the product is highly homogeneous and examination of each item is not feasible?
    a)   Inspection
    b)   Sampling
    c)   Negotiation
    d)   Homogeneous selection
    e)   Description


    10).A grocery shop wants to order several dozen large grade 1 eggs from its local supplier. The shop’s buyer will most likely use ___________ purchase method.
    a)   description
    b)   inspection
    c)   negotiation
    d)   sampling
    e)   None of these

    Answers:                                 
    1). c)   2). a)   3). c)   4). d)   5). c)   6). d)   7). b)   8). c)   9). b)   10). a)

    Click Here to know the New Syllabus and Detailed Syllabus of SBI PO Exam 2015
    Click Here to Follow Us on Facebook

    Online Mock Tests 2019: